5 Aralık, Türk kadını için çok önemli bir tarih. Bugün dünyanın en gelişmiş ülkeleri bile 1934’te Türk kadınına tanınan seçme ve seçilme hakkına sahip değildi. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ileri görüşlülüğü bugün bile çağın ötesinde. Türk kadını, seçme ve seçilme hakkını kazanımının 90’ncı yılını kutluyor. Denizlili kadın dernekleri temsilcileri bu önemli günü Hizmet Gazetesi’ne değerlendirdi:
“KADIN MİLLETVEKİLLERİ KADIN BAKIŞ AÇISINDAN UZAKLAŞIYOR”
Denizli Kadın Platformu Sözcüsü Ayşegül Odabaşıoğlu Çomak:
Bugün nüfusumuzun yarısını kadınlar oluşturmakta olmasına rağmen kadınlarımızın fiili olarak “eşit yurttaş” olamadıkları açıktır. Fırsat eşitliğinin sağlanamaması, kadın istihdamın arttırılmaması, siyasi karar alma mekanizmalarının içinde kadının yeterince yer alamaması, kadının insan haklarının ihlaline devam etmesine neden olmaktadır.
Kadın – erkek eşitliğini sağlayacak, kız çocuklarının kesintisiz eğitim yapmasına olanak sağlayacak, toplumsal cinsiyet eşitliği parolasıyla eğitim verilmesi, kadın istihdamını artıracak bir dizi yasanın çıkartılması, yine erken yaşta evlenmelerin, kadının şiddet, taciz görmesine engel olacak eğitimlerin verilmesi ve yasaların buna göre düzenlenmesi gereklidir. Bu yasaların çıkartılmasında meclisteki kadın milletvekillerinin katkısının çok daha etkin olması gerekmektedir.
Ancak burada da kadın milletvekillerimizin, kadın bakış açısından uzaklaşarak, olaylara dahil oldukları siyasi parti açısından bakmaları gerek toplumsal değişimin gerekse yasal değişikliklerin yapılmasını engellemektedir.
“YASAL DEĞİŞİKLİK ŞART”
Denizli Kadın Haklarını Koruma Derneği Başkanı Nurten Karakış:
Kadınlarımız karar alma mekanizmalarında ne kadar fazla yer alırsa erkek egemen toplum zihniyeti yıkılacak ve birçok konuda daha fazla başarı sağlanacaktır. Böylece kadın, yaşam hakkı eğitim hakkı, kendi kaderini belirleme hakkı gibi temel hak ve özgürlüklerini koruma alanları elde edebilecektir. TBMM’deki kadın milletvekillerine bu konuda büyük görev düşmektedir.
Kadınların siyasi hayatta daha aktif yer alabilmesi için, siyasi partiler yasası seçim yasası ve parti tüzüklerinde her iki cinsiyette eşit oranda temsil hakkı verecek değişiklikler yapılmalıdır. Çalışma alanlarında da kadınlarımız hala hak ettikleri yerde değiller, bunun için biz kadınlara çok iş düşüyor. Bizler Türk kadınları olarak haklarımıza sahip çıkıyor ve sahip çıkmaya da var gücümüzle devam edeceğiz.
“MİNNETTARIZ”
Türk Kadınlar Birliği Denizli Şube Başkanı Berrin Şengün:
1934 yılından günümüze uzanan yıllarda, Atamız Türk kadınlarına verdiği haklar ile dünya kadınlarından önce özgürce yaşama ve seçme ve seçilme hakkına sahip olmuşuz. Ülkemizin kuruluşundan sonra kadınların ve çocukların hakları için de mücadele eden Atamıza minnettarız.
“MÜCADELEYE DEVAM”
Türk Kadınlar Konseyi Denizli Şube Başkanı Gülnur Oymak:
Cumhuriyet bir kadın devrimidir. Cumhuriyetimizin kuruluş felsefesi olan "kadın-erkek eşitliğinin siyasette ve her alanda yaşama geçirilmesini istiyoruz. Kadınların Siyasette Eşit Temsili Demokrasinin Temel Kriteridir. Eşit birey olan kadınlar, 90 yıl önce milletvekili seçilme hakkı verilmesine rağmen halen erkekler tarafından yönetiliyor. Erkek yönetimin Cumhuriyet kazanımlarımızı kaybetmemek, gerçek demokrasiye ulaşabilene dek mücadeleye devam. Haklı mücadele kazandırır.
Ayşe Selçuk KAĞ