EĞİTİM

Gazetecilerin dijital tehditlerden korunması gerekenleri uzmanı tek tek anlattı

Dijital çağda gazeteciler, gelişen teknolojiyle birlikte bilgiye hızla erişebilse de, dijital güvenlik ve gizlilik tehditleri artmaktadır. Bu noktada gazetecilerin korunması ve dikkatli olması gerekenler hakkında bilgi veren Kurumsal Siber Güvenlik Uzmanı Serkan Kurt, “Dijital çağda gazetecilerin kendilerini koruyabilmesi için cihazların şifrelenmesi, güvenli internet bağlantılarının kullanılması ve dijital veri güvenliğinin sağlanması kritik önlemler arasındadır” dedi.

Dijital çağda gazeteciler, donanım ve veri güvenliği ile dijital gizliliği sağlamak için cihazlarını şifrelemeli ve güvenli internet ağları kullanmalıdır. Ayrıca, fiziksel belgelerin güvenli imhası ve akıllı fotokopi makinelerinin doğru kullanımı da veri güvenliğini korumak açısından önemlidir. Gazetecilerin kullandığı tüm dijital cihazlarda birer siber tehdidin bulunduğuna değinen Kurumsal Siber Güvenlik Uzmanı ve Tehdit İstihbaratı Araştırmacısı Serkan Kurt, “Bilgi çağında, geleneksel gazetecilik prensiplerini, dijital çağın gereksinimlerine uyarladığımızda; geleneksel medyanın kuralları, yeni medyanın ise dinamikleri var. Sürekli değişen tehdit ortamında üretkenliği arttırmak için; sahada görebilen, izleyebilen, tespit edebilen, anlık tepki verebilen ve neredeyse gerçek zamanlı aksiyon alabilen dijital gazeteciler, tek başına stratejik bir varlık haline geldi. Basının gelişmiş teknolojik alt yapısı, geleneksel basının aksine neredeyse her şeyi mümkün kılıyor. İletişim, lojistik, destek, komuta, kontrol gerçek zamanlı istihbarat ve uzaktan yönetilebilir saha operasyonları ile birçok noktada hızlı aksiyon alabilen basın çalışanları, yeni medyanın nabzını tutuyor. Bilgiye olan erişim, her ne kadar gelişen teknoloji ile kolaylaşsa da, beraberinde gelen ve gün geçtikçe artan siber tehdit yüzeyi nedeni ile haber merkezi ve muhabirler için dijital güvenlik ve gizlilik daha da önemli hale geldi” dedi.

 
“İlk önce donanım ve ardından dijital verilerin güvenliği”

Bir muhabirin sürekli gelişen tehdit yüzeyinden korunmak için temel düzeyde nelere dikkat etmesi gerektiğini söyleyen Siber Güvenlik Uzmanı Kurt, “İlk önce donanım güvenliği; bir muhabir öncelikle gündelik olarak beraberinde taşıdığı bilgisayar, telefon, kamera, modem, taşınabilir veri depoları, ses kayıt cihazları gibi donanımların fiziksel olarak çalınma, kaybolma ve sıvı temasına karşı önlemler alarak gereken güvenlik tedbirlerin yüzde 30’nu gerçekleştirmiş olur. İkinci önemli nokta ise ‘Dijital Verilerin Güvenliği’ Muhabirler görevleri gereği bilgi koleksiyonerleridir. Sahada elde ettiği ham veriyi, amaca göre işlendiğinde kişilere, topluma geri dönüşü olmayan zararlar verebilir. Dolayısı ile gazetecilerin topluma olan sorumlulukları nedeni ile elde ettiği verinin dijital güvenliğini ve gizliliğini sağlamakla mükelleftir” diye konuştu.


Temel düzeyde Dijital Güvenlik ve Gizlilik noktasında alınması gereken tedbirleri sıralayan Kurumsal Siber Güvenlik Uzmanı ve Tehdit İstihbaratı Araştırmacısı Serkan Kurt:

  1. Bilgisayar, telefon, ses kayıt cihazı, kamera, taşınabilir veri depoları gibi veri trafiği olan bütün cihazların erişimi parola ile korunmalıdır.
  2.  Bilgiye erişimi kolaylık sağlayan bulut depoları, haber portalları, sunucular ve benzeri bilgi yönetimi portallarına giriş yaparken, halka açık internet ağları kullanılmamalıdır.
  3. Dijital medyanın doğası gereği çevrimiçi servislere giriş yaparken, kendi internet ağınızda ve kendi bilgisayarınızda erişim sağladığınızdan emin olduktan sonra giriş yapılmalıdır.
  4. Mail, sosyal medya, iletişim programları dahil olmak üzere, gönderilen mesajın sahibi güvenilir olsa dahi internet sitesi bağlantıları tıklanmadan önce nereye yönlendirildiği kontrol edilmelidir.
  5. Donanımsal olarak depolanan görsel ve işitsel verilerin güvenliği son derece önemlidir. Bu verilerin güvenle saklanması için harici harddisk, sd kart gibi veri depolarının şifreli olması, mümkünse donanımsal şifre pedleri aracılığı ile yetkisiz kişilerin erişimi kısıtlanması gerekir.
  6. Harici Harddisk, sd kart gibi veri depolarından silinen verilerin, farklı tekniklerle geri getirilebileceğinden, depolanan verinin önemi ve gizlilik derecesine göre donanımın kırılarak veya yüksek ısı derecesinde yakılarak imha edilmesi gerekir.

“Fotokopi ve yazıcılara da erişimde dikkat edilmelidir”
Dijital veri ve basılı verilerde akıllı fotokopi makinaları ya da tarayıcı cihazlarında dikkat gerektiren bir durum olduğunu anlatan Siber Güvenlik Uzmanı Serkan Kurt, “Fotokopi makinaları da gelişen teknolojiden nasibini alarak, yönetilebilir akıllı nesneler arasında yerini aldı. Fakat beraberinde fotokopi makinalarına takılan veri depolarının başka veri depolarına otomatik olarak kopyalanabilmesi ve baskıları arşive alarak tekrar bas özelliği tehdidini de beraberinde getirdi. Aynı zamanda uzaktan erişilebilir, ağa bağlı fotokopi makinalarında bulunmaktadır. Bir belgenin çıktısını almadan önce, fotokopi makinasının girişinin kendine ait gerçek, oynanmamış olduğundan ve baskı geçmişi arşiv özelliğinin kapalı olduğundan emin olduktan sonra çıktı almanız belge güvenliği ve gizliliğinin sağlanması açısından önem arz etmektedir” diye konuştu.

“Gizli bilginin erişimini engeller”

Basında açık kaynak istihbaratı, elde edilen basılı ham verinin önemi durumu hakkında bilgilendiren Tehdit İstihbaratı Araştırmacısı Serkan Kurt, “Bilginin düzenlenmesi, organize edilmesi, arşivlenmesi basın mensupları için oldukça önemlidir. Fakat bazı veriler vardır ki, yabancı kişiler tarafından amaca göre işlendiğinde kötü sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle belge ve benzeri materyallerin imha edilmesi de son derece önem arz etmektedir. Raporlama ve basım öncesi çalışmaların çıktı alınarak sunulması, zaman zaman imhasını da gerektirir. Çıktı alınan kağıtların ve materyallerin elle 3-5 parçaya ayırıp çöp kutusuna atarak değil, kağıt öğütücüler ile imha edilmesi gerekir. Bu, kötü niyetli kişilerin çöp kutusundan parçaları toplayarak birleştirmesi sonucu korunması gereken gizli bilginin erişimini engeller” dedi.