Küresel iklim değişikliğiyle birlikte mevsimlerde Türkiye’de yer değiştirmeye başladı. Hey yıl Temmuz ayının sonu ile Ağustos ayının ilk haftasında etkili olan eyyam-ı bahur sıcaklıkları tarım alanlarında da tahribata yol açıyor. Yaz mevsimin en sıcak ve boğucu günlerinde üreticiler çaresiz kalırken, Denizli Merkez Ziraat Odası Başkanı Hamdi Gemici, “Her yıl bu sıkıntıyı çekiyoruz. Aşırı sıcaklar verim ve kaliteyi düşürüyor. Hububatta, kekikte, adaçayında, lavantada ve özellikle üzümde kayıplar yaşıyoruz. Çiftçilerimiz üzüm bağlarında örtü ile eyyam-ı bahur sıcaklarına önlem almaya çalışıyor. Ürünleri sıcaktan korumaya çalışıyorlar ancak farklı ürün desenlerinden bu mümkün olmuyor. Mısır ve silajlık mısır döneminde de sıcaklar ürünlere zarar veriyor. Bazı bölgelerde yüzde 40’a varan verim azlığını görüyoruz. Açıkçası bundan kaçış yok. İklim şartlarında tozlaşma ve döllenme döneminde bu sıcaklar çiftçiyi mahvediyor” diye konuştu.

Eyyam I Bahur Tarımı Yaktı (2)

“ÜRÜN DESENLERİNİ DEĞİŞTİRMEMİZ GEREKİYOR”

"Gazilerimiz, vatan ve millet sevgisinin en asil timsalidir" "Gazilerimiz, vatan ve millet sevgisinin en asil timsalidir"

“Bizim sıcaklıklardan az etkilenen ürün çeşitlerine yönelmemiz gerekiyor” diyerek sözlerine devam eden Başkan Gemici, “Ekim dönemlerine erkene çekebiliriz. Mayıs yerine Nisan ayında dikimler yapılırsa bir nebze zararı azaltabiliriz. Dünya ürün desenlerini küresel iklim değişikliklerine göre şekillendiriyor. Şu anda sıcaktan az etkilenen ürün desenlerine geçmemiz şart. Ayrıca sulamada kapalı basınçlı sulama sistemlerine geçip, vahşi sulamayı da terk etmemiz gerekiyor. En acil olarak yapabileceğimiz eylemler bunlar. Sistemsizlik ve plansızlık artık son bulmalı” ifadelerini kullandı. 
 

Kaynak: Haber Merkezi