Denizli’nin cadde ve sokaklarda ulaşım soruna yaşayan bedensel engelliler, araçların kaldırama park etmesi konusuna çözüm bulunmasını istiyor.  3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde çeşitli kutlamalar düzenlendi. Bunlardan biri de Büyükşehir Belediyesi Engelliler Meclisi’nin düzenlediği etkinlikti. Hizmet Gazetesi olarak etkinliğe katılan engelli bireyler ve aileleriyle konuştuk. Engelli yurttaşlar, “Denizli’nin engelsiz bir şehir olmadığı” görüşünde birleşti. İşte engelli vatandaşların bizim aracılığımızla ilettiği şikayetleri:

DENİZLİ’DEN BAŞKA YERDE BU ZULÜM YOK!

Şaban Ak (engelli yakını): Araçların kaldırıma park etmesi bizim için büyük sorun. İzmir ve Balıkesir’e gittim, kaldırım kenarlarına park yok. Bizim şehrimizde denetim yok, buna bir çözüm bulunmalı. Bahçelievlerde bazı sokakların kaldırımları çok bozuk. Tekerlekli sandalyeyle rahatça geçebileceğimiz şekilde kaldırımların düzenlenmesini istiyoruz.

Eski saatler 1.500 TL’den alıcı buluyor Eski saatler 1.500 TL’den alıcı buluyor

“FARKINDAYIZ DİYORLAR AMA FARKINDA DEĞİLLER”

Hüseyin Özdemir: İlimizde bizim için en büyük sorun ulaşım. Başımdan geçen bir olayı anlatayım. Pamukkale Üniversitesi’nde kaldırıma çıktım. 300 metre gittim, kaldırımın sonuna geldiğimde rampanın önüne araç park etmişler. Trafik şubeyle görüştüm. Aracın plakasını verdim,  1 saat sonra tekrar aradığımda araç sahibinin telefonuna mesaj gönderdiklerini söylediler ama araç 1 saat sonra bile oradaydı. Bunu pek çok kez yaşıyoruz. Kaldırıma, rampa önüne park edenlere ciddi cezalar olmadığı sürece çözüm olmuyor. Dün engelliler günüydü tüm siyasiler Engelliler Gününü kutladı, ancak ertesi günü hepsi unutuyor. Farkındayız diyorlar ama gerçekte farkında değiller. Umarım birgün gerçekten farkına varırlar. Siyasete giriş amacım buydu. Üyesi olduğum partide sorunlarımıza dikkat çekmeye çalışıyorum. Engelliler Meclisine aday olduk seçilemedik. Denizli Özel İnsanlar Derneği’nde Başkan Yardımcısı’yım. Burada engelliler için çalışmalarımızı sürdürüyoruz”.

“BAKIM ÜCRETLERİ YÜKSEK, DESTEK DÜŞÜK”

Sultan A.(omurilik felçli çocuk annesi):  Biz fark edilmek istiyoruz, sosyal yaşamda biz de varız. Kaldırımlar bozuk, kaldırıma araç park edilmesi, kaldırım rampaları önüne araç park edilmesi bizim için büyük sorun. Otopark sıkıntısı yaşıyoruz. Vatandaşlarımız engelli park yerine park etmemesini rica ediyoruz. Bakım ücretlerimiz yeterli değil, bu konuda talebimiz var. Omurilik felci çocuğumuz. Medikal cihazlarımız pahalı, değiştirmek zorunda kaldığımızda ya da kırıldığında yüksek rakamlar ödemek durumunda kalıyoruz. Ödeme yapılan bez yeterli gelmediği için bez parası ödüyoruz, bezler de pahalı. Desteklerin artırılmasına dair talebimiz var.

“BAZI AYRIMCILIKLAR VAR”

Down Sendromlu çocuğu olan Ayşe Hatun: Denizli kısmen engelli dostu bir şehir. Spor aktiviteleri ve etüt merkezleri sayısı artırılmalı. Benim çocuğum okulda kısıtlı zamanda aldığı eğitim yeterli değil, eğitim saatleri artırılmalı. Gençlik Spor Merkezlerinde daha fazla aktiviteler olmalı. Yüzme konusunda çok sıkıntı yaşadık, çocuğum yüzme bildiği halde diğer çocuklarla eğitime katılmasına izin verilmedi. Benim çocuğum sadece farklı o kadar. Yakında engelsiz yaşam merkezi faaliyete geçecek bu durumda ortadan kalkmış olması güzel bir şey. Engelliler için daha fazla spor faaliyetleri olmalı.”


Özel  Haber- Ayşe SELÇUK KAĞ

Editör: Ayşe Selçuk Kağ