Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan yılın üçüncü enflasyon raporunu açıkladı. Dezenflasyon sürecinin öngörüldüğü gibi başladığını belirten Karahan, kira fiyatlarının önümüzdeki aylarda düşeceğini ifade etti. Karahan, Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 38 olarak duyururken, 2025 yıl sonu tahmininin yüzde 14, 2026 yıl sonu tahmininin ise yüzde 9 olduğunu ifade etti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, yılın üçüncü enflasyon raporunun sunumu için kameraların karşısına geçti. Karahan 2024, 2025 ve 2026 yıl sonu enflasyon tahminlerini değiştirmediklerini belirtti. TCMB bu yıl sonu için tahminini yüzde 38 olarak korumuş oldu.

Enflasyon Raporu Açıklandı (2)

Sağlık hizmetlerinden ücretsiz yaralanabilirsiniz Sağlık hizmetlerinden ücretsiz yaralanabilirsiniz

“KREDİ BÜYÜMESİNDEKİ YAVAŞLAMA BELİRGİNLEŞTİ”

Başkan Karahan'ın açıklamalarından satır başları şu şekilde; "Dezenflasyon süreci öngördüğümüz gibi başladı. Kredi büyümesindeki yavaşlama belirginleşti. Bir önceki rapor döneminden bu yana değişmeyen tek unsur para politikasındaki kararlı duruşumuz. Küresel büyümede sınırlı toparlanma eğilimi hizmetler sektörü öncülüğünde devam ediyor. Gelişmiş ülkelerden bazıları faiz indirim sürecine başladı.”

"2025'TE KÜRESEL BÜYÜMEDE BELİRGİN BİR ARTIŞ YAŞANACAK"

Enerji fiyatları son dönemde dalgalı bir seyir izledi. Küresel büyümede 2024'te sınırlı, 2025'te ise daha belirgin bir artış öngörülüyor. İkinci çeyrekte yurt içi talepte yavaşlama görüyoruz. Sıkılaşma ihtiyari harcamalarda etkisini gösteriyor. Üçüncü çeyreğe ilişkin öncü göstergeler iç talepteki normalleşmenin devamına işaret ediyor. Göstergeler ikinci çeyrekte çıktı açığının gerilediğini gösteriyor. Bu gerilemenin üçüncü çeyrekte de devamını bekliyoruz.

Kaynak: Haber Merkezi