EKONOMİ

Elektrik, doğalgaz faturalarında yeni dönem

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, elektrik ve doğalgaz faturalarında yeni bir modele geçileceğini açıkladı. Yüksek gelir grubu için yeni bir çalışma yürütüldüğünü belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, "1000 liralık fatura bedelinin yüzde 60'ı halen devlet tarafından karşılanıyor" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, katıldığı bir programda önemli açıklamalarda bulundu. Elektrik ve doğalgazın temel ihtiyaçlar olduğunu vurgulayan Bakan Bayraktar, 81 ilde doğalgazın artık kullanılabildiğini belirtti. "Doğalgazı tüm hane halkına ulaştırmayı hedefliyoruz. Bu artık bir zaruret haline geldi. Doğalgazın büyük kısmını ithal ediyoruz" diyen Bayraktar, devletin desteğinin süreceğini söyledi.

Karadeniz'deki doğalgaz keşfi öncesinde neredeyse tüm doğalgazın ithal edildiğini hatırlatan Bayraktar, fiyatların uluslararası piyasalardaki kırılganlıklar nedeniyle hızla değişebileceğini vurguladı. "Salgın döneminden bu yana hane halkı ve ticarethaneler için ciddi destekler sağlıyoruz. 1000 liralık doğalgaz ve elektrik faturasının yüzde 60'ı halen devlet tarafından karşılanıyor" diye konuştu.

YÜKSEK GELİR GRUBU İÇİN YENİ MODEL

Bakan Bayraktar, özellikle yüksek gelir grubuna yönelik bir düzenleme yapılacağını belirtti. Gelir grubuna göre ödeme sistemine geçiş yapılacağını açıklayan Bayraktar, bu modelin maliyet esaslı olacağını ifade etti. "Gerçek maliyete katlanabilecek tüketicilere, maliyet esaslı yansıtmanın daha doğru olduğunu düşünüyoruz" dedi. Bayraktar, bu çalışmanın daha etkin bir destek mekanizması sağlayacağını ve ihtiyaç sahiplerinin daha fazla faydalanacağını belirtti.

"Gerçekten ihtiyaç sahibi, dar gelirli vatandaşlarımıza ve emeklilerimize bu desteği sürdüreceğiz. Ancak tüketimi yüksek olan vatandaşlar için gerçek maliyetin uygulanması gerektiğini düşünüyoruz" diyen Bakan, Merkez Bankası ve Hazine ile birlikte bu süreci yönettiklerini kaydetti.

CARİ AÇIK VE ENFLASYONLA MÜCADELE

Bayraktar, Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında öncelikli hedeflerinin cari açık ve enflasyonla mücadele olduğunu söyledi. "Enerji ithalatını düşürmek ve enerji maliyetlerini kontrol altına almakla enflasyon üzerindeki baskıları azaltmayı amaçlıyoruz" dedi. Bayraktar, enerji fiyatlarındaki olası dalgalanmaların enflasyona etkisini azaltmak için Merkez Bankası ve Hazine ile eşgüdüm içinde çalıştıklarını vurguladı.

SOMALİ’DE YENİ ARAMA ÇALIŞMALARI BAŞLIYOR

Bayraktar ayrıca, Oruç Reis gemisinin Ekim başında Somali'ye gönderileceğini ve burada 3 boyutlu sismik çalışmalar yapacağını açıkladı. Akkuyu NGS projesindeki aksamalara da değinen Bayraktar, Siemens'in geciktirdiği parçaların projeyi sekteye uğrattığını belirterek, bunun bir bedeli olacağını dile getirdi. Madenlerin çıkarılması ve işlenmesine yönelik teknolojiler için Çin dahil farklı ülkelerle görüşmelerin sürdüğünü de sözlerine ekledi.