Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ Resmi Gazete’de yayınlandı. Yapılan değişikliklerle birlikte ehliyet sınavlarına yönelik önemli düzenlemeler hayata geçirildi. 

Ehli̇yette Yeni̇ Dönem Başliyor (2)

Sportif balıkçılar Denizli’de yarıştı Sportif balıkçılar Denizli’de yarıştı

İŞTE YENİ DÜZENLEMEDEN ÖNE ÇIKAN DETAYLAR

Direksiyon kursu kayıtlarında artık yeni tip kimlik kartı ibrazı zorunlu olacak. Sahteciliğin önlenmesi amacıyla kayıt sırasında kurs tarafından kursiyerin fotoğrafı çekilecek ve sistem üzerinden kursiyerden, çekilen fotoğrafın ve bilgilerin kendisine ait olduğuna ilişkin teyit alınacak. Ayrıca kursiyer için düzenlenen fatura da işlenerek mali açıdan kayıt dışılığın önüne geçilecek. Kursun ilk dört sınavından geçemeyenler, başka bir kursa kaydolarak ikinci dört sınav hakkını kullanabilecek. Teorik sınavlarda başarılı olduktan sonra kendi isteğiyle kaydını sildirenler ve direksiyon eğitimi dersi sınavlarında başarısız olanlar, üç yıl içinde yeniden kursa kayıt yaptırdığında teorik eğitimden ve sınavlarından muaf olacak. 

SINAV SÜRESİ 40 DAKİKA

Sınavlar artık 07:00 ile 18:00 yerine 07:00 ile 21:00 saatleri arasında yapılacak ve her kursiyer için uygulamalı sınav süresi 40 dakika olacak. Sınav güzergahları sınav günü çekilen kurayla belirlenecek. Kursiyer geri park uygulamasında koniler arasına tek hamlede giremezse aynı hamleyi bir kez daha yapabilecek. Direksiyon sınavlarında uygulama ve değerlendirme komisyonları, bir günde 12 kursiyer yerine 10 kursiyerin sınavını yapacak. 

ENGELLİ KURSİYERLERE MÜJDE 

Engelli kursiyerler, kendisine ait veya temin edeceği, standartlara ve engel durumuna uygun başka bir araçla hem eğitim alabilecek hem de sınava girebilecek. Bu düzenlemeyle engelli bireylerin ehliyet alma sürecindeki engellerin azaltılması hedefleniyor. Askerlik, hamilelik, doğum veya tedavisi uzun süren bir hastalığı bulunanlar, sınav haklarını dondurup mazeret süresi bitiminde kalan sınav haklarını kullanabilecek. Sınavları geçen kursiyerler sertifikasını e-Devlet üzerinden alabilecek. Sınavda, komisyonların veya diğer görevlilerin çalışmasını tehdit, hakaret veya zor kullanarak engelleyen ya da engellettirenler, başkasının yerine sınava girenler veya girmeye teşebbüs edenler ve kendi yerine başkasını sınava sokan veya buna teşebbüs edenler beş yıl süre boyunca sınava giremeyecek.

Kaynak: Haber Merkezi