GÜNCEL

Ehliyet yenilemek için son tarih

Pandemi döneminde eski tip sürücü belgelerinin yenilenme süresi İçişleri Bakanlığı tarafından 31 Aralık 2024'e kadar uzatılmıştı. Yıl sonu yaklaşırken sürücüler, nüfus müdürlüklerine akın etmeye başladı. Eğer 31 Aralık’a kadar ehliyetinizi yenilemezseniz, sürücü belgeniz 1 Ocak 2025'ten itibaren geçersiz olabilir.

Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 1 Ocak 2016’da yürürlüğe giren geçici maddesi uyarınca eski tip ehliyetlerin yenilenme süresi 31 Aralık 2024’e kadar uzatıldı. Eski ehliyetini henüz yenilemeyenler, yıl sonuna kadar başvurarak bu işlemi gerçekleştirebilecek. Ancak 1 Ocak 2025'ten itibaren ehliyetini yenilemeyenler, daha yüksek ücretler ödemek zorunda kalacak.

2025'TE YENİLEME ÜCRETLERİ ARTIYOR

31 Aralık 2024’e kadar eski tip sürücü belgeleri indirimli olarak yalnızca 15 TL karşılığında yenilenebilecek. Ancak bu tarihten sonra yenileme işlemi için sürücü belgesi harç ücreti, değerli kağıt bedeli ve vakıf payı tam yatırılacak. Örneğin, 2024 yılı itibarıyla B sınıfı ehliyet için bu toplam tutar 5 bin 165 TL. 2025'te ise bu tutar yeniden belirlenecek.

GEREKLİ BELGELER VE BAŞVURU YERİ

Ehliyet yenileme başvurusunda bulunmak isteyenler, Alo 199 Çağrı Merkezi, nvi.gov.tr internet sitesi veya mobil uygulama üzerinden randevu alarak nüfus müdürlüklerine başvurabilir. Gerekli belgeler şunlardır:

Kimlik belgesi

Sürücü sağlık raporu

1 adet biyometrik fotoğraf

Mevcut ehliyet

Değerli kağıt bedeli ve vakıf payı ödendiğine dair makbuz

Başvurusu tamamlanan vatandaşların yeni sürücü belgeleri PTT aracılığıyla adreslerine gönderilecek. Bu süreçte e-Devlet üzerinden alınan geçici sürücü belgesi ile araç kullanımı mümkün.

YETKİLİLERDEN UYARI: BAŞVURUYU ERKEN YAPIN

Yetkililer, yılın son günlerinde yaşanacak yoğunluk nedeniyle vatandaşlara başvurularını son güne bırakmamaları konusunda uyarılarda bulundu.