EĞİTİM

Eğitim harcamaları yüzde 120 arttı

İstanbul Planlama Ajansı, Türkiye'de eğitim harcamalarındaki artışlar ile ilgili bir araştırma yaptı. Verilere göre eğitim masrafları yüzde 120 arttı. Öğrencilerin temel kırtasiye harcamaları yüzde 72, okul için giyim harcamaları yüzde 62, okula başlama masrafı ise yüzde 65 oranında yükseldi.

2024-2025 Eğitim Öğretim yılı başladı. Kırtasiye, üniforma, servis, yemek derken okul masrafları listesi de uzayıp gidiyor. Okul giderleri için artan ücretler velileri zorluyor. İstanbul Planlama Ajansı’nın yaptığı araştırmaya göre, eğitim harcamaları yüzde 120 arttı.

Verilere göre öğrencilerin kırtasiye harcamaları yüzde 72, okul için giyim harcamaları yüzde 62, okula başlama masrafı ise yüzde 65 oranında yükseldi.

Bazı özel okullarda kitap seti ücretleri 30 bin liradan başladığı, 50 bin lira ve üzerine kadar çıktığı bildirildi. Devlet okullarında okul üniformaları da 200 ila 500 lira arasında değişirken, özel okul üniformalarında fiyat bin liradan başlıyor.

İstanbul Planlama Ajansı, araştırmasında çocuk işçi sayısı ve açık öğretime giden öğrenci sayısına da yer verildi. Buna göre, açık lisedeki toplam öğrenci sayısı son 22 yılda 4 kattan fazla arttı. 400 bini aşkın olan sayı 2 milyona çıktı. Çocuk işçi sayısı ise resmi verilere göre, 853 bin olurken kayıt dışı olanlar ile birlikte bu sayı 2 milyonun üzerine çıkıyor.