Çivril İlçesinde susuz tarım ile üretilen, kendine has koku ve tadı ile sevenleri tarafından tercih edilen kavunlar satışa çıktı. Genellikle Çivril’in Özdemirci, Tokca, Karahallı’nın Karbasan ve Buğdaylı mahallelerinde ve Bekilli İlçesi’nin Sırıklı ile Çoğaşlı mahallelerinde yetişen kavunlar yetiştiriciler tarafından satılmaya başladı. Bölgede ‘Hırsız Çalmaz’ ya da ‘Çoban Almaz’ diye tabir edilen türler tüketiciler tarafından tercih ediliyor.

Denizlili Ümmühan Ünavcı, MasterChef’e veda etti Denizlili Ümmühan Ünavcı, MasterChef’e veda etti

“ATA TOHUMU İLE YÜZYILLARDIR YETİŞTİRİLİYOR”

Bekilli’nin Sırıklı Mahallesinde yaşayan ve eşi ile birlikte çiftçilik yapan Hasan Berber, kavunların büyük talep gördüğünü belirtti.  Susuz yetişen kavunların koku ve tadının baskın olduğu için tercih edildiğini söyleyen üretici Hasan Berber “Bu kavunlar ata tohumu ile yüz yıllardır yetiştiriliyor. Koku ve tadı çok baskındır. Bu kavunun tadını bilen başka kavun yemez” dedi.

‘HIRSIZ ÇALMAZ’ VE ‘ÇOBAN ALMAZ’ KAVUNLARI TERCİH EDİLİYOR

Çivril’de pazarda ‘Düylek’ kavununu pazarda satan Fadime Dede ise “En çok ‘çoban almaz’ ya da ‘hırsız çalmaz’ denilen tür tercih ediliyor. Bu kavun dış görüntü olarak kabağa benzer gören beğenmez ama koku ve tadı ile kendine bağımlı yapar. O yüzden ‘hırsız çalmaz’ ya da ‘çoban almaz’ derler. Eşe düyleği vardır küçük ama tatlıdır. Asma düyleği adından da anlaşılacağı gibi yazın sapından asarak muhafaza edilir. Kışın ortasına kadar bir şey olmadan dayanır. Diğer kavunlar da farklı isimlerle adlandırılır” dedi.

Editör: Haber Merkezi