EKONOMİ

DSO Başkanı Kasapoğlu'ndan sanayicilere: “Her an kırılma olabilir”

Denizli Sanayi Odası (DSO) Meclis toplantısında konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Selim Kasapoğlu, piyasa verilerini değerlendirdi. Şartların her geçen gün zorlaştığını belirten Kasapoğlu, “Piyasa uzun bir süredir birbirine yaslanarak maçı götürüyor. Bu, her an bir bozulmaya, her an bir kırılmaya yol açabilir” dedi.

Denizli Sanayi Odası Meclisi, Ekim ayı olağan toplantısını gerçekleştirdi. Meclisin gündeminde ticaret verileri, ihracat ve gündeme dair veriler ve aynı zamanda Eylül ayı faaliyetleri ve gerçekleştirilen ziyaretler yer aldı.

“PİYASA MAÇI BİRBİRİNE YASLANARAK GÖTÜRÜYOR”

DSO Yönetim Kurulu Başkanı Selim Kasapoğlu, gündeme ilişkin değerlendirmeler yaptı.  İhracat rakamlarındaki artışa rağmen sanayicinin içinde bulunduğu şartlara giderek zorlaştığını belirten Kasapoğlu, "Piyasa uzun bir süredir birbirine yaslanarak maçı götürüyor. Bu, her an bir bozulmaya, her an bir kırılmaya yol açabilir" uyarısında bulundu.

KREDİLER AYRILMALI

Kasapoğlu, özellikle küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin bu durumdan daha fazla etkilendiğini vurguladı. Takipteki kredi oranının arttığını belirten Kasapoğlu, sektörün finansmana erişimindeki zorluklarına dikkat çekti. Son dönemde gündeme gelen faiz indirimi beklentilerinin, enflasyon rakamları nedeniyle zayıfladığını belirten Kasapoğlu, "Faiz indirimleri 2025'e kalmış gibi gözüküyor. Bu durumda, tüketici kredileriyle üretici kredilerinin ayrılması gerekiyor. Üreticinin desteklenmesi şart" dedi.

“ENFLASYONLA MÜCADELE ZORLAŞIYOR”

Başkan Kasapoğlu, enflasyon beklentilerindeki farklılaşmanın fiyatlama davranışlarını bozduğunu ve enflasyon fırsatçılığını körüklediğini belirtti. Kasapoğlu, piyasa katılımcılarının, reel sektörün ve hane halkının enflasyon öngörülerindeki önemli farklılıkların fiyatlama davranışlarını bozduğunu ve enflasyon fırsatçılarının daha fazla fiyat artışı yapmasına neden olduğunu vurguladı. Bu durumun, enflasyonla mücadeleyi zorlaştırdığını ifade etti.

“ARZ SORUNLARINA ÇÖZÜM BEKLİYORUZ”

Gıda ve enerji hariç hesaplanan çekirdek enflasyonun hala yüksek seviyelerde olmasının enflasyonun temelde çözülmediğine işaret ettiğini belirten Kasapoğlu, “Çekirdek enflasyonun düşürülmesi için daha fazla çaba sarf edilmesi gerekiyor. Enerji fiyatlarındaki düşüş ve gıda fiyatlarındaki yavaşlama, genel enflasyonu düşüren iki önemli faktör. Türkiye, enerji ithalatına bağımlı bir ülke olarak, enerji fiyatlarındaki dalgalanmalara oldukça duyarlı. Dolayısıyla, enerji fiyatlarındaki istikrar, enflasyonun düşüşü için kritik bir unsur. Uzun vadede, Türkiye'nin enflasyon sorununu çözmesi için yapısal reformlara ihtiyaç var. İş dünyası olarak, üretkenliği artıracak ve arz yönlü sorunları çözebilecek adımlar atılmasını bekliyoruz.” ifadelerine yer verdi.

Meclis, hangi konuları görüştü

Meclis Başkanı Okan Konyalıoğlu’nun başkanlık ettiği DSO meclis toplantısında ekonomiyi yakından ilgilendiren şu konular görüşüldü: Dış ticaret verileri, Denizli ihracatında sektörel dağılım ve değişim, istihdam rakamları, İSO Türkiye PMI İmalat Sanayi Raporu, karşılıksız çeklerle ilgili son veriler, ekonomik güven endeksleri, OECD dünya enflasyon oranları, sektörel değerlendirmeler, Eylül ayı faaliyetleri ve gerçekleştirilen ziyaretler.

2 yıllık süreç değerlendirildi

DSO Meclisi geride kalan 2 yıllık süreçte DSO Yönetim Kurulu’nun yürüttüğü faaliyetler ve hedefleri detaylarıyla ele aldı. Meclis Üyelerinin talep ve görüşleri dinlendi. Bundan sonra yürütülecek olan projeler ve çalışmalar hakkında görüş alışverişinde bulunan Meclis Üyeleri, Denizli sanayisi için geride kalan iki yılda önemli işlere imza atıldığını belirterek, Başkan Kasapoğlu ve Yönetimini tebrik etti.

Toplantıda ayrıca, Bozkurt ve Kocabaş Cezaevi Projemizi anlatmak üzere Denizli Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Ataman’a yapılan ziyaretin detayları hakkında Meclis Kâtip Üyesi İsmail Ayvaz, Meclis Üyelerini bilgilendirdi. İş imkanları, hükümlü ve eski hükümlü istihdamının yapılabilmesi için sağlanan imkanlar ve iş uygulama süreçlerini de içeren projenin tüm detayları, Meclis Üyeleriyle birlikte değerlendirildi. Diğer gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından toplantı, dilek ve temennilerin aktarılmasıyla sona erdi.