EĞİTİM

DSO Başkanı Kasapoğlu, meslek liselerinin önemine bir kez daha dikkat çekti

DSO, mesleki eğitimi desteklemek için Milli Eğitim Müdürlüğü ile “Mesleki Eğitim İşbirliği Protokolü”, imzalamıştı. “Hamilik” uygulaması olarak görülen uygulama bir kez daha canlandırıldı. DSO Başkanı Kasapoğlu, “Personel sıkıntısı, gelecek için bizi endişelendiriyor. Meslek liseleri bu yüzden önemli” dedi.

Denizli Sanayi Odası (DSO) ve Denizli İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında bu yıl ocak ayında imzalanan ‘Mesleki Eğitim İş Birliği Protokolü’nün yaygınlaştırılması amacıyla toplantı düzenlendi. Toplantıya, Denizli İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Emre Çalışkan, DSO Yönetim Kurulu Başkanı Selim Kasapoğlu ile Başkan Yardımcıları Osman Uğurlu ve Mehmet Serter, DSO Yönetim Kurulu Üyeleri Enis Emre Boz ve Mehmet Sarı, okul müdürleri, hamiler ve davetliler katıldı.

“EĞİTİM-SANAYİ KÖPRÜSÜ”

DSO Başkanı Selim Kasapoğlu, mesleki eğitimin önemine vurgu yaparak, protokol sayesinde sanayici ve eğitim kurumları arasında köprü kurulmaya başlandığını söyledi. Protokolle, sanayiciler ve eğitim dünyasının iş birliğiyle meslek liselerinin niteliğini artırmayı hedeflediklerini belirten Kasapoğlu, “Ocak ayından itibaren geçen süreçte protokole destek veren 10 firmamız, seçtikleri okullarda hamilik görevini üstlendiler. Bu görev, sadece maddi bir destek değil, aynı zamanda sanayideki beklentilerin okullara aktarılması anlamına geliyor” dedi.

“PERSONEL KONUSUNDA GELECEKTEN ENDİŞELİYİZ”

Konuşmasında sanayinin geleceği konusunda endişelerini dile getiren Başkan Kasapoğlu, nitelikli personel bulmanın zorlaştığını belirtti. Özellikle hizmet sektöründeki istihdam artışının, sanayi sektöründeki ilgiyi azalttığını ifade etti.

Bu durumun, mesleki eğitimin önemini daha da artırdığını söyledi. İş dünyasının birçok zorlukla karşı karşıya olduğunu belirten Kasapoğlu, “Personel bulmakta yaşadığımız sıkıntılar, sanayimizin geleceği hakkında endişelenmemize neden oluyor. Son bir yılda hizmet sektöründeki istihdamın yüzde 20’lere yaklaşması, sanayi sektöründeki ilginin azalmasına yol açtı. Bu durum, mesleki eğitimde yapacağımız çalışmaların önemini daha da artırıyor. Meslek liselerinin niteliğini artırmak, önümüzdeki süreçte çok önemli bir görev. Bu, sadece sanayicilerin veya Sanayi Odası’nın çabasıyla çözülebilecek bir sorun değil. Bu noktada, Sayın Müdürümüzün bu konulara odaklanması beni umutlandırıyor. Ayrıca, bu projeye destek veren makine ve bilişim sektöründeki arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum. Onların sayesinde bu proje meyvelerini vermeye başladı. Amacımız, Denizli'deki meslek liseleriyle sanayiyi daha fazla yakınlaştırmak, meslek sahibi olacak gençlerimizi sanayide iş yapacak şekilde yetiştirmek ve Denizli sanayisinin geleceğini birlikte inşa etmek” dedi.

YAPMAMIZ GEREKEN ÇOK ŞEY VAR

Denizli İl Milli Eğitim Müdürü Dr. Emre Çalışkan, Denizli sanayicilerinin mesleki eğitime verdiği destekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Sanayicilerin, öğrencilere sadece mesleki beceriler kazandırmakla kalmayıp, aynı zamanda onların karakter gelişimlerine de katkıda bulunduklarını belirten Çalışkan, “Yapmamız gereken çok şey var. İşte bu toplantılar, bu eksiklikleri gidermek ve yeni hedefler belirlemek için önemli. Burada bulunmak bizim görevimiz. Ancak sizlerin buraya gelerek, bizleri ağırlamanız ve bu konuya duyarlı olmanız takdire şayan. Unutmayalım ki bizler, bu toprakların evlatlarını yetiştiriyoruz. Onlara sadece bilgi değil, aynı zamanda bir ruh, bir karakter de kazandırıyoruz. Dolayısıyla bu çocuklar hepimizin çocukları. Eğitim camiası adına, bu duyarlılığınız için hepinize teşekkür ederim” dedi.

“TEORİ VE PRATİK BİR ARADA”

Mesleki ve Teknik Eğitim Hizmetleri Şube Müdürü Mehmet Emin Oğur, çalışmaları şöyle aktardı: “Bu kapsamda öğretmenlere eğitimler verilmesi, öğrencilerin işletmelerde mesleki eğitim görmeleri ve istihdam edilmeleri hedeflendi. Okul atölye ve laboratuvarlarının yeni teknolojilerle donatılması da bu protokolün önemli bir parçasıydı. İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Denizli Sanayi Odası koordinasyonunda okulları, alanlarına uygun işletmelerle eşleştirdik. Bu eşleşmeler sonucunda öğrenciler, iş başında eğitim alarak teorik bilgilerini pratiğe döktüler.”

10 işletme, 550 öğrenci projeye katıldı

Protokol kapsamda, DSO üyesi firmalar seçtikleri okullarda hamilik görevini üstlendi. Bu eşleşmeler sonucunda; 7 farklı okuldaki 550 öğrenci ve 67 öğretmen faaliyetlerden yararlandı. Firma ziyaretleri yapıldı, kariyer günleri düzenlendi, fuarlara katılım sağlandı. İşletmelerde beceri eğitim sözleşmeleri imzalandı ve uygulamalı dersler yapıldı.