Bizler normal günlük hayatımızda kullandığımız bazı klişe sözcüklerimiz vardır. Bu sözcüklerimizi genel olarak büyüğümüzden küçüğümüze siyasetçimizden öğretmenimiz amirlerimizden memurlarımıza sözün kısası tüm halkımızın kullandığı sözleri şöyle sıralayabiliriz. HAYIRLI CUMALAR
Halkımızın cuma günleri gerek yüz yüze gerek telefonda mesajlarında hayırlı cumalar temennisinde bulunuruz. esasında iyi bir temenni gibi görünse de anlam itibarı ile yanlış olarak görüyorum. Sebep ne? mesela yola çıkan bir kişiye hayırlı yolculuklar diyebiliriz. Çünkü hayırsız bir yolculuk olabilir. Hayırlı işler diyebiliriz hayırsız işleri olabilir. Ama cumanın hayırsızı olmaz ki. Hayırlı cumalar diyelim çünkü cuma hayırlı ve mübarek bir gündür. Cumanız mübarek olsun daha anlamlı olacaktır.
BAŞINIZSAĞOLSUN-BAŞIMIZ SAĞOLSUN
Bir yakının kaybeden dostumuza taziye amacıyla söylediğimiz sözcük, başınız sağolsun deriz, cevaben dostlar sağolsun diye karşılık veririz. Bu diyalogu egoistçe olduğunu düşünüyorum. Yani yakınımız ölsün ama sen sağol anlamına gelmiyor mu?
Dostlar sağolsun diye cevaplandırıldığında ölen öldü ölsün varsın yeter ki siz sağolun cümlesi acımasızca cevap olmuyor mu?
Peki taziyelerimizi nasıl sunalım. Kardeşimize Allah Rahmet eylesin, mekanı cennet olsun Allah size sabırlar versin diye taziyemizi sunabiliriz.
ÇOCUĞUN SEVİYESİNE İNMEK
Gerek anne babalanın gerek öğreticilerin genellikle kullandığı cümledir . Bu kullandığımız cümle yanlıştır. Çünkü çocuğun seviyesine inilmez seviyesine çıkılır. Çünkü çocuğun kurduğu hayali en ufak oyuncağı elinden aldığınızda yeri göğü sarsan hırsı biz büyüklerde olsa inan başaramadığımız bir olay altından kalkamadığımız bir sorunum kalmaz
HALKA İNMEK
Genellikle bu kelimeyi halkın seçip milletvekili bakan başbakan olan siyasetçilerimizden duyarız. Bu çok yanlış bir cümledir. Halka inilmez halka çıkılır. Çünkü kendisi halkın vekilidir. asıl olan halktır.
BAYRAM , CUMA VE ÖZEL GECELERE MESAJLAŞMAK
Hani derler ya Köroğlu tüfekle vurulur, Delikli demir çıktı mertlik bozuldu. Aynen bunun gibi akıllı telefonlar çıktı dostluklar bozuldu diyorum bende. Bu özel günler mübarek günlerde eskiden insanlar birbirinin evine gider bayramları kutlardık, daha sonra telefon açarak kutlanmaya şimdide telefonla mesaj a kutlanmaya başlandı. Bas tuşa kime gönderdiğini bilmeden aynı mesajı yüzlerce kişiye gönder Daha kötüsü çiçekli böcekli mesajları bir başkasından gelen bu mesajları başka yüzlerce kişiye gönderiyoruz. (19.04.2023)