SAĞLIK

Diş hekimlerinden önemli bir soruna çözüm önerisi

Denizli Diş Hekimleri Odası Başkanı Musa Akyol, sosyal güvencesi olan herkesin istediği diş hekimine muayene olabilmesinin önünün açılmasını istedi. Akyol, “Sağlık tüketim ürünü değil, temel bir ihtiyaçtır” dedi.

Denizli Diş Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Musa Akyol ve oda yönetimi, "18-24 Kasım Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftası" ile "22 Kasım Diş hekimliği Günü" dolayısıyla Denizli Gazeteciler Cemiyeti İlyas Haytan Toplantı Salonu’nda basın toplantısı düzenledi.

“FAKÜLTE FAZLA, EĞİTİM YETERSİZ”

Denizli Diş Hekimleri Odası Başkanı Akyol, diş hekimliğinin tarihçesini anlattı. Meslekleriyle ilgili en önemli sorunların başında fakülte sayıları ve kontenjanların çok olmasının geldiğini vurgulayan Akyol, "Bugün ülkemizde toplam 50 bin dolayında diş hekimi ve fakültelerde 50 bin dolayında öğrenci bulunmaktadır. Bu da beş yıl sonra iki katı diş hekimi olması demek. Sağlık Bakanlığı 2033 yılı projeksiyonunda 60 bin diş hekimi planlaması yaparken, bu on yıl öncesinden yakalanmış demektir. Fakülte sayılarının fazlalığı aynı zamanda eğitimin niteliğini düşürmektedir" dedi.

“VATANDAŞ İSTEDİĞİ HEKİME GİTSİN”

Özellikle ağız sağlığında sosyal güvencesi olan vatandaşların istediği hekime gidebilme özgürlüğü olması gerektiğini söyleyen Akyol, “Toplumun nitelikli ağız diş sağlığı hizmetine ulaşabilmesi için, muayenehanelerden hizmet almalı, vatandaş sosyal güvencesi ile diş sağlığı hizmetine ulaşabilmelidir. Sağlık bir tüketim ürünü olmaması ve temel bir insan hakkı olması sebebiyle sağlıkta KDV yüzde 1’e düşürülmelidir” dedi.

İSTEKLERİ VE BEKLENTİLERİ SIRALADI

Diş hekimlerinin yaşadığı sorunları da aktaran Akyol’un dile getirdiği düzenlemelerin satırbaşları şöyle:

* Kamuda çalışan diş hekimlerinin yaşadığı sorunlar hızla çözülmelidir. 20 dakikada MHRS süresi teşhis, tedavi planlaması ve işlemleri için yetersizdir.

* Sağlıkta performans sisteminin tamamen kaldırılması ve tek kalemde hekimliğe yakışır bir ücret verilmesi kamu çalışanları açısından olmazsa olmazımızdır.

* SSK ve Bağ-Kur‘dan emekli olan diş hekimlerine de kamudan emekli olanlar gibi ilave ödeme yapılmalıdır.

* Apartmanlarda muayene ve polikliniklerin serbestçe açılabilmesi için düzenlemede değişiklikler yapılmalıdır.

* Diş hekimlerine orantısız cezalar uygulanmaktadır. Örneğin; yaka kartı yok diye 50 bin lira para cezası kesilmektedir.

* Diş hekimlerine de diğer kamusal görev yapan mesleklerde olduğu gibi Yeşil Pasaport verilmelidir.

* Birçok Avrupa ülkesinde olduğu gibi diş hekimliğinde mezuniyet sonrası eğitim sürekli hale gelmelidir" diye konuştu.