Özel Beymer Tıp Merkezi Kurucusu ve Nöroloji Bölümü Uzman Doktoru Nezihi Eren, başta depresyon olmak üzere beyinle ilgili birçok hastalığın tedavisinde kullanılan Transkraniyal Manyetik Stimülasyon (TMS) yöntemiyle ilgili açıklamalarda bulundu.
İLAÇSIZ DEPRESYON TEDAVİSİ
Özellikle depresyon gibi hastalıklarda TMS yönteminin ilaç kullanmadan tedavi imkanı verdiğini belirten Eren, “İlaç kullanmadan depresyon tedavisi olabilirsiniz. TMS beyne bir manyetik uyarı verilerek sinir hücrelerinin uyarılması veya baskılanması ile ilgili bir yöntemdir. Bu kısa süreli yarım saate yakın bir sürede beyne bir uyarı verilir. Sinir hücreleri etkilenir. Bu gebelerde, hamilelerde bile kullanılabilen tedavisi olan bir hastalıktır. TMS tedavisi yapabilen merkezlerde bu tedavinin yapılması önerilir” dedi.
TMS TEDAVİSİ HANGİ HASTALIKLARDA KULLANILIR?
TMS tedavisinin özellikle depresyon, parkinson, migren gibi beyinle ilgili rahatsızlıklarda kullanıldığını söyleyen Eren “TMS hangi hastalıkların tedavisinde kullanılır?” sorusunun cevabını şöyle verdi: “TMS, en çok dirençli depresyon tedavisinde kullanılır. Bu tedavi merkezimizde FDI onayı almış bir tedavi yöntemidir. Felç hastalıklarında, fizik tedaviyle nöroloji birleşik olarak tedavi yaparken hastalıklı olan bölümü uyararak felç hastalıklarının da tedavisi yapılmaktadır. Bunun dışında unutkanlık, depresyon, parkinson, migren, çınlama ve felç hastalıklarında kullanılmaktadır. Ayrıca otizmde de kullanılan bir tedavi yöntemidir. Ancak bunların içerisinde TMS, henüz otizm tedavisinde FDI onayı almamış, hala çalışma aşamasındadır. Fakat dünyanın her yerinde olduğu gibi bizde de kullanılmaktadır. FDI onayı sadece birkaç hastalıkta yoktur.”
Ayakta yapılan bir tedavi yöntemi olan TMS tedavisinde hastaneye yatışa gerek kalmadan seans sonrasında hasta günlük hayatına rahat bir şekilde dönebiliyor.