EKONOMİ

Denizli’nin 2023 yılı vergi rekortmenleri açıklandı

Denizli Defterdarlığı 2023 yılı gelir ve kurumlar vergisi rekortmenlerini açıkladı. 100 kişilik listede çoğu mükellef ismini gizli tuttu. Denizli’nin çelik devi Kocaer Haddecilik kurumlar vergisi, Pamukkale Halıcılığın sahibi Habip Kızıltaş da gelir vergisinde ilk sırada yer aldı.

Denizli’de vergi rekortmenleri belli oldu. 2023 yılı matrahlarına  göre kentin en yüksek vergi ödeyen gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri belli oldu. Denizli Defterdarlığı’nın açıklamasında en yüksek vergiyi ödeyen ilk 100 mükellef açıklandı.

GELİR VERGİSİ
Listelerde çoğu mükellef isminin açıklanmasını istemedi. Gelir vergisinde ilk 10 sırayı kira geliri sahipleri paylaştı. Listenin ilk sırasında Pamukkale Halıcılık’ın sahibi Habip Kızıltaş yer alıyor. Kızıltaş, kişisel olarak 9 milyon 503 bin lira vergi ödeyecek. İkinci sıradaki mükellef ismini açıklamazken, üçüncü sırada Hakan Acer yer alıyor. Acer, kira gelirinden ötürü 5 milyon 304 bin lira vergi ödeyecek.

KURUMLAR VERGİSİ
Kurumlar vergisinde ise Denizli’nin çelik devi Kocaer Hadde var. Denizli ve İzmir’de yatırımları olan dünyanın dört bir yanına ihracat yapan firmaya 208 milyon 405 bin lira vergi tahakkuk etti. Acıpayam’daki devlet üretme çiftliğini alarak süt sanayisine giriş yapan Atasancak, listenin ikinci sırasında. Firma 111 milyon 867 bin lira vergi ödeyecek. Listenin üçüncü sırasındaki mükellef ismini açıklamazken, 4’ncü sırada Lezita 95 milyon lira vergi ile yer alıyor. 6’ncı sırada Tan Tekstil 80 milyon lira vergi ile yer alıyor. Listede 15’nci sıraya kadarki mükellefler ismini gizli tuttu.

 

Akça ailesi yine listenin üst sıralarında

Denizli’nin en köklü inşaat ve hazır beton şirketlerinden Akça Hazır Beton A.Ş. her yıl olduğu gibi bu yıl da listenin üst sıralarında yer aldı. Kentin inşaat sektöründeki önemli aktörlerinden Akça, piyasadaki hakimiyetini vergi oranları ile de gösterdi.

Akça Hazır Beton, kurumlar vergisinde bu yıl listenin 15’nci sırasında yer alıyor. Firma bu yıl 51 milyon 412 bin 633 TL vergi ödeyecek.

Gelirler vergisi kategorisinde de şirketin ortakları yine listede yer buldu. Firma ortaklarından Ali Akça, Semra Akça Acar, Erol Akça ve Şakir Akça Denizli’nin rekortmenler listesinde yer aldı. Akça ortaklarından her birine 2 milyon lira dolayında vergi tahakkuk etti.