Denizli’de gittikçe büyüyen bir ihracat pazarı haline gelen teknoloji alanındaki gelişmeler sevindiriyor. Birlikler, odalar, kooperatifler, sivil toplum örgütleri ve üniversite, kentteki bu potansiyeli yükseltmek için topyekun çalışıyor. Bunlardan biri de Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) ve Hizmet İhracatçıları Birliği ile Pamukkale Teknokent ortaklığında düzenlendi. DENİB bünyesinde “Bilgi Teknolojileri İhracatı Grubu Lansmanı” yapıldı. Tanıtım sırasında Bilişim Sektörü İhracat Destekleri Etkinliği de gerçekleştirildi.

“MAL İHRACATI DARALIYOR, HİZMET İHRACATI ARTIYOR”

Toplantının açılışında konuşan Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı Başkanı Hüseyin Memişoğlu, teknoloji ihracatında her geçen büyüyen pazara dikkat çekti. Küresel pazarda mal ihracatı daralması yaşandığını belirten Memişoğlu, genişleyen hizmet ihracatı piyasasına dikkat çekti, “Küresel boyutta hizmet ihracatı, mal ihracatından daha hızlı bir şekilde büyüyor. 2023’te dünya mal ihracatı yüzde 5 oranında daralırken, dünya hizmet ihracatı yaklaşık yüzde 9 oranında büyüyerek 7,8 trilyon dolara ulaştı.  Türkiye’de de durum farklı değil. Geçen yıl yüzde 12,1 oranında artışla 100,8 milyar dolar hizmet ihracatı yapıldı” dedi.

“DENİZLİ7NİN POTANSİYELİ HER GEÇEN GÜN ARTIYOR”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Denizli'de iş dünyası temsilcileri ile buluştu Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Denizli'de iş dünyası temsilcileri ile buluştu

Denizli’nin durumu hakkında da bilgiler veren Memişoğlu şunları söyledi: “Denizli’de 2023 yılında Teknokent firmalarımız 3,5 milyon dolar değerinde ihracat gerçekleştirdi. Oyun sektörü ihracatı bu rakama değil. Oyun sektöründe de ilimizden 5 milyon doların (170 milyon TL) üzerinde ihracat gerçekleştirildiği tahmin ediliyor. Denizli’den 2023 yılında 10 milyon dolara yaklaşan hizmet ihracatı gerçekleştirildiğini söyleyebiliriz. İlimiz, hizmet ihracatında da önemli bir potansiyeli ve motivasyonu olan bir şehir. Katma değeri yüksek, teknoloji odaklı ürünlerin ihracatımızdaki payının artması, ilimizin dış ticaret hacminin artması ve ihracat birim değerinin yükselmesi öncelikli hedeflerimiz olmalı” dedi.

“POTANSİYELİ GÜÇLENDİRECEĞİZ”

Hizmet İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Yazılım ve Bilişim Hizmetleri Komite Başkanı İlhan Bağören, “Bu programın, Türkiye’nin bilişim sektöründe sahip olduğu potansiyeli uluslararası düzeyde güçlendirme hedefine katkıda bulunduğuna inanıyorum” dedi.

Editör: Abdil Yaşaroğlu