Denizli’nin Acıpayam ilçesine bağlı kırsal Karaismailler ve Alcı mahallelerinde yaşayan köylülerin, topraklarını ve sularını koruma çabaları yeni bir boyuta taşınıyor. Yaklaşık beş yıl önce, Dalaman Çayı’nın kullanım hakkı 49 yıllığına özel bir şirkete kiraya verilmiş ve bölgeye bir regülatör ve hidroelektrik santral (HES) kurulması planlanmıştı. Proje kapsamında suyun 5 kilometrelik bir bölümü kapalı kanallar içine alınacak, bu da köylülerin suya erişimini engelleyecek, aynı zamanda yapılacak barajla tarım topraklarının bir kısmı sular altında kalacaktı.

Arpacı'dan Denizli Arama Kurtarma Derneği'ne Destek Arpacı'dan Denizli Arama Kurtarma Derneği'ne Destek

 MAHKEME DURDURMA KARARI VERMİŞTİ 

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) raporuna ilişkin olumlu görüş vermesinin ardından köylüler ve çevreciler, bu kararı yargıya taşıyarak projeye karşı çıktılar. Sonuç olarak, Denizli 2. İdare Mahkemesi, ÇED olumlu görüşüne ilişkin yürütmeyi durdurma kararı verdi. Ancak bu karar, köylülerin endişelerini tam anlamıyla dindiremedi. 

ACELE KAMULAŞTIRMA KARARI 

Mahkeme kararının ardından, Cumhurbaşkanlığı tarafından her iki köydeki 158 parsel için acele kamulaştırma kararı alındı. Bu karar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlandı. Bölgedeki çevre örgütleri, bu gelişme üzerine yeni bir hukuk mücadelesine hazırlanıyor. Büyük Menderes İnisiyatifi, Girenüz Bölgesi olarak bilinen 18 mahallede muhtarlar ve köylülerle bir araya gelerek bilgilendirme toplantıları düzenleyecek. Bu hafta gerçekleştirilecek ilk halk toplantılarında, vatandaşlara izlenmesi gereken hukuki süreç hakkında bilgi verilecek. 

CUMHURBAŞKANLIĞI KARARI YARGIYA TAŞINIYOR 

Büyük Menderes İnisiyatifi, acele kamulaştırmaya ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararını da yargıya taşıma kararı aldı ve kararın iptali için dava açacaklarını belirtti. İnisiyatif üyeleri ayrıca, yerel yöneticilerin desteğini almak amacıyla bölgedeki belediye başkanlarıyla görüşmeler yapacak ve süreç hakkında bilgilendirmelerde bulunacak.
 

Kaynak: Haber Merkezi