Miryokefalon Zaferi'nin 848’inci yıldönümü kutlamaları Çivril’de Cumhuriyet Meydanında bulunan Atatürk Anıtına çelenk sunumu ile başladı. Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu ve Çivril Belediye Başkanı Semih Dere’nin anıta çelenk sunumunun ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile devam eden kutlama programı öğrencilerin okuduğu şiirlerin ardından sona erdi. 

Anma ve Kutlama programı kapsamında Çivril Belediyesi Sosyal Tesislerinde ‘Miryokefalon Savaşı’nın Türk Tarihi açısından Önemi’ konulu panel düzenlendi.  Çok sayıda öğrenci ve tarih meraklısının katıldığı panelde konuşmacılar savaşın yaşandığı alan ve savaş sonrası Anadolu’nun durumu ve savaşın sonuçları hakkında bilgi verdi. Moderatörlüğünü Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Kara’nın yaptığı panele İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muharrem Kesik, Dumlupınar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Altay Tayfun Özcan, Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Kara, Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Balık, Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tülay Metin, Yerel Tarih Araştırmacıları Münir Sayhan ve Hasan Gümüş konuşmacı olarak katkı sağladı.

Denizli'de su kaçaklarının tespiti hassas dinlemeyle yapılıyor Denizli'de su kaçaklarının tespiti hassas dinlemeyle yapılıyor

“ANADOLU’YU YURT EDİNME SÜRECİ, MİRYOKEFALON ZAFERİ İLE TAÇLANMIŞTIR”

Panel sonunda konuşan Çivril Belediye Başkanı Semih Dere, katılımcılara teşekkür ederek “Anadolu'nun Türk yurdu olarak anılmaya başlandığı ve atalarımızın bu topraklara ebediyen mührünü kazıdığı Miryokefalon Zaferi’nin 848. yılını hep birlikte büyük bir gurur ve coşkuyla kutluyoruz. 1071 Malazgirt Zaferi ile başlayan Anadolu’yu yurt edinme süreci, Çivril'imizde kazanılan Miryokefalon Zaferi ile taçlanmıştır. 17 Eylül 1176 tarihinde, Selçuklu Sultanı II. Kılıçarslan komutasındaki kahraman ordumuz, Çivril topraklarında tarihe altın harflerle kazınan bir destan yazmıştır. Selçuklu ordusu, kendilerinden sayıca üstün olan Bizans ordusunu, tıpkı Malazgirt’te olduğu gibi, Miryokefalon Savaşı’nda da büyük bir yenilgiye uğratmıştır. Bu zaferle, Bizans ve Haçlı ordusunun emellerine asla ulaşamayacağı tüm dünyaya bir kez daha gösterilmiş, Anadolu’nun tapusu alınmıştır. Miryokefalon Zaferi, Türklerin Anadolu’dan atılamayacağının ve Anadolu’nun Türklerin vatanı olduğunun açık bir belgesi olan büyük bir zaferdir. Bugün bize düşen en önemli vazife, aziz milletimizin tarih boyunca Malazgirt’te, Miryokefalon’da, Sarıkamış’ta, Çanakkale’de, Sakarya’da canları pahasına verdikleri mücadelelerle bize emanet ettikleri bu cennet vatanı ilelebet korumaktır. Bu duygu ve düşüncelerle, bizlere bu büyük zaferleri armağan eden Miryokefalon Zaferi’nin kahramanı Sultan II. Kılıçarslan'ı, Kurtuluş Savaşımızın Başkomutanı ve Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü ve vatanı için canlarını feda eden tüm şehitlerimizi rahmetle anıyor, kahraman gazilerimizi minnetle yad ediyorum” şeklinde konuştu.

Panelin sonunda Çivril Belediye Başkanı Semih Dere tarafından konuşmacılara plaket takdim edildi.

Miryokefalon Zaferi’nin 848.yıl dönümü kutlamaları akşam düzenlenen Halk Konseri devam etti. Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen konserde Denizli Büyükşehir Belediyesi Konservatuvar sanatçısı Sadi Cesuroğlu, Çivrilli’lerle buluşarak, birbirinden güzel eserleri seslendirdi.

Editör: Haber Merkezi