CİNSEL SORUNLAR VE TEDAVİLERİ YAZI DİZİSİ 3

YAŞAMA SEVİNCİ KÖŞESİ

Soru 5 Cinsel terapist nasıl bir insan olmalıdır?

 Cinsel terapi yapacak olan klinisyenin etik açıdan dürüst, bilgili, güvenilir, duyarlı, cesur, açık fikirli, geleneklere, göreneklere ve dini inançlara saygılı, temiz ahlaklı, kendini iyi yetiştirmiş ve sade bir insan olması gerekir.

Soru 6 Cinsel Sorunlara nasıl yaklaşılmalıdır?

Cinsellikle ilgili her sorun kişi için son derece özel ve önemlidir. Ülkemizde yaşanan cinsel sorunların en önemli nedeni ülkemizde cinsel kültürün ve sağlıklı bilginin yetersizliği ve bilgilenmenin kulaktan kulağa olmasıdır. Utanma ve çekinme de bu konuda profesyonellerden yardım almayı zorlaştırır. Cinsel sorunları olan kişiler ülkemizde, bu konuda hiçbir bilgisi ve eğitimi olmayan, para taciri muskacılara, üfürükçülere giderek zaman kaybetmektedirler. Anayasamıza göre herkesin kendisine uygun ve bilimsel tıbbi yardım almaya hakkı vardır.

Birçok erkeğin ve kadının Refrakter periyot ve klitorisin önemi hakkında bilgisi yoktur. İlk gece korkusu ve başarısızlığı toplumumuzda çok yaygındır. Oysa zifaf gecesinden önce yapılacak iyi bir bilgilendirme ve profesyonel eğitimle bu sorun kolaylıkla aşılabilir.

Eşi dışında başka kadınlarla ilişkide sorun yaşamayan erkeklerin bu sorununun nedeni genellikle eşlerini sevmemeleri, hatta tiksinti duymalarıdır. Eşini sevmediği için cinsel birleşmeyi reddeden bir kişinin cinsel tedavisi mümkün olmadığı gibi etik de değildir.

Soru 7: Kadınlarda görülen Cinsel İşlev Bozuklukları nelerdir?

1.KADINLARDA CİNSEL İSTEKSİZLİK VE CİNSEL İLİŞKİDEN TİKSİNME:

Cinselliğin baskılandığı, yasaklandığı toplum ve kültürlerde cinsellikle ilgili suçluluk ve günahkârlık duygularının, cinsel korku ve takıntıların sık görülmesi kaçınılmazdır. Ayrıca psikiyatrik ve de psikolojik sorunlar, özellikle depresyon ve psikojenik travma geçirilmesi kadınlarda cinsel isteksizliğin en sık görülme nedenlerindendir. Bu nedenler psikiyatrik olarak iyileştirildiğinde, bir de sexterapi uygulandığında cinsel isteksizliği ortadan kalkar.

Menopozda da cinsel isteksizlik sık görülür. Bu durumda Östrojen/Progesteron ve Testosteron hormonlarını içeren ilaçların verilmesinin yeri vardır.

Terapide, her kadın için cinselliğin en doğal gereksinim ve hak olduğu mutlaka işlenmelidir. Eğer eşler arasında duygusal ve düşünsel iletişim ve etkileşim çatışmaları varsa, çift terapisi de terapiye eklenmelidir.

2.KADININ ORGAZM OLAMAMASI

Kadınlarda orgazm olamamanın en önemli nedeni, cinsel ilişkinin süresinin ve biçiminin orgazm yaşamak için yeterli olmamasıdır. Kadınlarda orgazm olamama sorunu yüzde 12, 5 oranında görülür. Toplumumuzda bu oran daha da yüksektir.

Vajinanın sadece dış üçte birlik kısmında sinir uçları vardır. Sinir uçları açısından en yoğun ve hassas organ klitoristir. Bu nedenle kadınların çok büyük bir kısmında cinsel birleşmenin yanı sıra klitorisin erkek tarafından elle uyarılması da orgazm olma açısından büyük önem taşır. İlişkide kayganlaştırıcı jel kullanılması da orgazm olabilirlik açısından yararlıdır. Kadının cinsel isteksizliği sorununda, cinsel ilişkide kadının üstte pozisyonunda olması gerekir.

3.VAJİNİSMUS

Vajinismus, vajinanın dış üçte bir kaslarının istemsiz ve yineleyici biçimde kasılmaları nedeniyle cinsel birleşmenin yani koitusun olamamasıdır. Bu kasılmaya tüm bedendeki kasılmalar, bacakların kapanması, korku, kaçınma tepkisi ve girişin olamayacağı inancı eşlik eder. Eğer tedavi edilmezse, birçok çift bir süre sonra cinsel ilişki kurma girişiminden vaz geçer. Vajinismus olan kadınların muskacılara ve kadın- doğum uzmanlarına gitmesi son derece yanlıştır. Çünkü Vajinismus sadece ve sadece bu konuda ehil ve bilgili cinsel terapistler tarafından tedavi edilebilir.

Haftaya Salı, yani 29.Ekim ‘de Serinin 4. Yazısında, erkeklerde görülen cinsel sorunları ve tedavilerini anlatacağım…