CHP Denizli Milletvekili Şeref Arpacı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2025 yılı bütçe görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmada, Denizli’deki orman yangınına geç müdahale edilmesi, atama bekleyen mühendisler, gıda güvenliği ve çiftçilerin yaşadığı finansal zorluklar gibi pek çok konuyu gündeme getirdi. Arpacı, özellikle yangın konusundaki ihmallere dikkat çekerek Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’yı eleştirdi.

Denizli Yangınına Müdahale Gecikti

AK Parti Milletvekili Tin 9’ncu yargı paketini değerlendirdi AK Parti Milletvekili Tin 9’ncu yargı paketini değerlendirdi

Arpacı, geçtiğimiz günlerde Denizli’de altı gün süren Karcı Dağı’ndaki orman yangınına geç müdahale edilmesini sert sözlerle eleştirdi. Karcı Dağı’ndaki yangının sarp bir bölgede çıktığını, yangın söndürme helikopteri olmasına rağmen ilk müdahalenin 150 dakika sonra yapılabildiğini belirten Arpacı, Bakan Yumaklı’nın "Yangına müdahale süresini 40 dakikadan 11 dakikaya indirdik" açıklamasının sahada karşılık bulmadığını ifade etti.

"Yangın saat 14.15’te başladı ancak Dalaman’dan gelen helikopterle ilk müdahale ancak 17.30’da yapılabildi. Saat 18.00’den sonra hava araçları çalışmadığı için yangın gece boyunca büyüdü ve altı gün içinde Tavas ilçesi sınırına kadar ulaştı" diyen Arpacı, bu duruma ilişkin tutanak tutulup tutulmadığını sordu ve gecikmenin nedenlerinin kamuoyuyla paylaşılmasını istedi.

Arpacı’dan Bakan Yumaklı’ya Zor Sorular

Ayrıca, yangına müdahale etmeyen şirketin ödenmemiş borçları nedeniyle Devlet Hava Meydanları’ndan mazot sağlanmadığı iddialarını dile getiren Arpacı, Bakan Yumaklı’ya şu soruları yöneltti: “Yangına ilk ihbar saati ve ilk müdahale zamanı nedir?Mazot sağlanmamasının nedeni olarak gösterilen ihale borçları doğru mudur? Sözleşme şartlarının ihlali nedeniyle tutanak tutulduysa, cezai yaptırım uygulanmış mıdır?”

Arpacı, orman yangınları sırasında yaşanan gecikmelerin doğal hayatı olumsuz etkilediğini belirterek, Denizli'deki yangının tüm kentte altı gün boyunca is kokusu ve kül yağışıyla kendini hissettirdiğini vurguladı.

Atama Bekleyen Mühendisler ve Gıda Güvenliği

Konuşmasına tarım ve hayvancılıkta sürdürülebilirliğin önemine değinerek başlayan Arpacı, gıda güvenliğini sağlamak için atama bekleyen genç mühendislerin taleplerine kulak verilmesi gerektiğini söyledi. Balıkçılık teknolojisi mühendisleri, gıda mühendisleri, su ürünleri mühendisleri, ziraat mühendisleri, veteriner hekimler ve biyologların atama beklediğini hatırlatan Arpacı, bu gençlerin istihdam edilmesiyle tarım ve hayvancılık sektörlerinin güçlendirilebileceğini belirtti. "Bu sese kulak verin, atamaları bir an önce yapın Sayın Bakan" diye seslendi.

Çiftçilerin Artan Kredi Borçları ve Finansal Sıkıntıları

Arpacı, Türkiye genelinde çiftçilerin yaşadığı ekonomik zorluklara da değindi. 2024 hasat sezonunda birçok üreticinin zarar ettiğini ve borçlarını ödeyemez durumda olduğunu ifade eden Arpacı, çiftçilerin artan kredi borçlarıyla mücadele ettiğini belirtti. Ekim ayında başlayan yeni ekim sezonunda, üreticilerin daha önceki borçlarını bile kapatamadıklarını, bu nedenle tarlalarını ekemediklerini vurguladı.

Pamuktan mısıra, buğdaydan ayçiçeğine kadar birçok üründe üretim tehlike altında olduğunu ifade eden Arpacı, çiftçilerin ağustos ayında 31,2 milyar lira krediye ihtiyaç duyduğunu belirterek, bu miktarın haziran ayına kıyasla üç katına çıktığını söyledi. Kredilere erişemeyen on binlerce çiftçinin bulunduğunu dile getiren Arpacı, "Çiftçilerin kredi borçları en az bir yıl ertelenmeli ve yeni kredi imkânları sağlanmalıdır. Ayrıca, Ziraat Bankası, özel bankalara olan borçların da yapılandırılması için devreye girmelidir" diye konuştu.

Söz Verilen Destekler Gerçekleşmedi

Arpacı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tarım kredisi borçları için verdiği sözlerin tutulmadığını ifade ederek, "Seçim öncesinde tarım kredisi borçlarının anaparasını ödeyenlerin faizlerinin silineceği, zorlanan çiftçilere faizsiz taksit imkânı sağlanacağı söylenmişti. Ancak bu sözler tutulmadı" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kırgızistan’ın borcunun silinmesine ve Trendyol gibi yabancı firmaların vergilerinden vazgeçilmesine değinen Arpacı, "Kendi çiftçimize gelince bu borçları silemiyor muyuz? Herkese para varsa bu ülkenin çiftçisine de para bulunabilir Sayın Bakan" ifadelerini kullandı.

Editör: Semih Can Yılmaz