Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda faaliyetlerini yürüten Güney Ege Kalkınma Ajansının Teknik Destek programı kapsamında hayata geçirilen projeyi Çal Kaymakamlığı yürüttü. Ajansın “Ekoturizmde Yeni Destinasyonlar Sonuç Odaklı Programı” kapsamındaki odak ilçelerinden olan Çal’da ekoturizm potansiyelinin ön plana çıkartılarak geliştirilmesi amacıyla hayata geçirilen proje kapsamında; birbirinden farklı güzergah ve noktalardan oluşan 2 adet Çal Kültür Rotası, bu rotalara alternatif tematik olarak sınıflandırılmış 4 adet tematik rota, 12 adet yürüyüş rotası ve 12 adet bisiklet rotası belirlendi.
FOTOĞRAFLANARAK KAYIT ALTINA ALINDI
Proje kapsamında 2 adet ana Çal Bağ Yolu Kültür rotası belirlenirken ana rotaların altında “Çal Bağ Yolu Kültür Rotası”, “Tarih ve Kültür Rotası”, “Yöresel El Sanatları ve Tarihi Miras Rotası” ile “Doğa ve Macera Rotası” olarak tematik rotalar tespit edildi. Ayrıca 12 adet bisiklet ve 12 adet yürüyüş rotası belirlenerek haritalandırıldı. Belirlenen rotalar Google Earth, Google Haritalarım, Wikiloc gibi uygulamalar üzerinde de işaretlendi. Bunun yanında, Konfeksiyon ve Kesim Atölyesi, Çal Kadın Kooperatifi, Kayıpazarı Camii Minaresi, Deri Atölyesi, Dokuma Atölyesi, Hançalar Köprüsü, Kuzubağ Şarapçılık, Sepet Atölyesi, Tarihi Çınar Ağacı, Erdel Şarapçılık, Mahmut Gazi Türbesi, Küp Şarapçılık, Ekşi Höyük, Tozlukara Köprüsü, Sudan Koyun Geçirme Noktası, Apollon Lairbenos Tapınağı, Dionisopalis Antik Kenti, Keçe Atölyesi, Ağlayan Kaya (Asmaaltı Şelalesi), Çakırlar Taş Evler ve Kent Ormanı yerinde incelenerek fotoğraflandı.
“GENİŞ KİTLELERE ULAŞACAK”
GEKA Genel Sekreteri Özgür Akdoğan projeye yönelik yaptığı açıklamada; zengin biyolojik çeşitliliğe sahip doğal yaşam alanları, antik çağlardan günümüze uzanan tarihi ve kültürel mirası, masalsı üzüm bağları ile Çal ilçemiz alternatif turizm açısından birçok çeşitlilik sunmaktadır. Projemiz ile söz konusu değerlerin turizme kazandırılması sürdürülebilir turizm anlayışıyla bölgenin imajının olumlu yönde güçlenmesi, yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilçeye ilgisinin artması hedeflenmektedir. Bu sayede, turizmin yıl boyunca devam etmesi ve bölgenin turizm potansiyelinin daha geniş kitlelere ulaşması sağlanacaktır” diye konuştu. Akdoğan, ajansın programı kapsamındaki odak ilçelerinden olan Çal’da eko-turizmin güçlendirilerek yaygınlaştırılması amacıyla planlamadan tanıtıma, proje desteklerinden yatırım çalışmalarına kadar birçok faaliyeti yerel paydaşlarla işbirliği içerisinde yürüttüklerini söyledi. Çal’ın kalkınması için planladıkları ve halen devam eden projeleri bir bütünün parçaları olarak tanımlayabiliriz. Her bir proje birbirine hizmet etmektedir. Projelerin hayata geçmesiyle Çal’ın yerel kalkınmada örnek bir tabloya ulaşacağını ifade etti.