31 Mart seçimlerinden zaferle ayrılan Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu, ilk iş olarak belediyenin borç tablosunu ortaya çıkarmış ve belediye hizmet binasına asmıştı. Yapılan incelemelerde büyükşehir belediyesinin ve DESKİ’nin toplam borcunun 11 milyar 130 milyon 969 bin lira olduğu açıklanmıştı. 13 yıllık başkanlığı sonrası görevi Bülent Nuri Çavuşoğlu’na devreden önceki dönem büyükşehir belediye başkanı Osman Zolan rakamların gerçeği yansıtmadığını söyledi. Sosyal medyadan Denizlililere seslenen Zolan, alacak ve borç listesini açıkladı.

“TOPLAM BORÇ 3 MİLYAR 621 MİLYON”

“Açıklama yapma gereği hasıl oldu” diyen Osman Zolan, “Büyükşehir Belediyemizin gerçek mali tablosuna baktığımızda; şehrimizin geleceği açısından büyük önem taşıyan ve 30 yıl boyunca Belediyemizin elektrik ihtiyacını karşılayacak olan Güneş Enerji Santrali Projemiz için alınan 2 Milyar TL kredi vardır. Bu kredinin 750 milyon TL’lik faizi, diğer işlerimizle ilgili İller Bankası’ndan aldığımız 734 milyon TL kredi, Ali Marım Başkanımız zamanında yani bundan 25 yıl önce Alman Kalkınma Bankası’ndan alınan ve halen ödenmeye devam edilen 79 Milyon TL’lik kredi ile 58 milyon TL vergi borcumuzla birlikte Büyükşehir Belediyesi’nin toplam borcu 3 milyar 621 milyon TL’dir”  dedi.

Zolan’dan Borç İddi̇larina Yanit(2)

“KASADA 2 MİLYAR 380 MİLYON PARA VE 800 MİLYON TL ALACAK VAR”

Kasada 2 milyar 380 milyon TL para olduğunu söyleyen Zolan, “Görevi devrettiğimiz gün belediyemizin banka hesabında 1 Milyar 15 Milyon TL nakit para bulunurken, güneş enerjisi santrali (GES) ile ilgili aldığımız 2 milyar TL kredinin 1 Milyar 365 milyon TL’si GES’te kullanılmak üzere bankada halihazırda bulunmaktadır. Bunların toplamına baktığımızda Büyükşehir Belediyesi’nin banka hesaplarında 2 milyar 380 milyon TL nakit para bulunmaktadır. Bunun yanında Belediyemizin kurum ve kişilerde tahakkuk etmiş 800 milyon TL alacağı vardır. Bunların hepsinin toplamı 3 Milyar 180 Milyon TL’dir” diye konuştu.

“BORÇ 441 MİLYON TL”

Borç alacak farkını hesaplayan Zolan, “Tüm bu verilerden hareketle; Büyükşehir Belediyemizin toplam borcu 3 milyar 621 Milyon TL, bankadaki mevcut parası ile kurum ve kişilerde tahakkuk etmiş alacakları toplamı 3 milyar 180 milyon TL’dir. Bu rakamların arasındaki fark (borç) 441 milyon TL’dir. Belediyemizin resmi mali kayıtları incelendiğinde de bu durum açık bir şekilde görülecektir” ifadelerini kullandı.

“DESKİ’NİN BORCU BÜTÇENİN YÜZDE 10’U”

DESKİ’nin borçlarını değerlendiren Zolan, “Toplam 9 bin km altyapı hattını şehrimize kazandırdık. Bu çalışmalar için Dünya Bankası'ndan aldığımız kredi 159 milyon Euro'dur. Ancak bu borç bugün ödenecek bir borç olmayıp, 2046 yılına kadar her yıl 4 taksit şeklinde ödenecektir. Bu kredinin 2024 yılında ödenecek kısmı ise 350 milyon TL'dir. DESKİ'nin gider bütçesinin 3.5 milyar TL olduğunu düşünürsek, bu borç bütçenin sadece yüzde 10’'una tekabül etmektedir. Uzun sözün kısası; Büyükşehir Belediyesi ile DESKİ'nin toplam borcu 5 milyar 935 milyon TL'dir. Bu borç, bugün ödenmesi gereken bir borç olmayıp, uzun vadeli bir ödeme planı dahilinde ödenecektir. Görevi devrettiğimiz tarihte bu borç dışında başta Denizli esnafı olmak üzere hiçbir kurum ve kuruluşa borcumuz bulunmamaktadır. Büyükşehir Belediyemizin 2024 yılı bütçesi 7 milyar 600 milyon TL'dir. Yıllık bütçemize bakıldığında bu borç miktarı doğru bir yönetimle kolaylıkla ödenebilir durumdadır” ifadelerine yer verdi. 

Zolan’dan Borç İddi̇larina Yanit

İYİ Parti’de Dervişoğlu dönemi başladı İYİ Parti’de Dervişoğlu dönemi başladı

GES PROJESİNE DEĞİNDİ

2 milyarlık yatırımla yapılan Güneş Enerjisi Santralinden de (GES) bahseden Zolan, “Santral aylık 70 milyon TL değerinde elektrik üretecek” dedi. Zolan devamla, “Peki GES ne için önemli? Şehrimize su verirken elektrik kullanıyoruz. Suyu da yer altından pompalarla çekiyor, depolara basıyor ve enerji noktasında üst seviyede bir kullanım gerçekleştiriyoruz. Bu da suyun maliyetine direkt olarak yansıyor. İşte bu maliyete katlanmayıp, elektriğimizi kendimiz üretmek adına bu yatırıma imza attık ve inşallah 2 ay sonra Güneş Enerjisi Santralimiz elektrik üretimine başlayacak. Bu tesis, faaliyete geçtikten sonra aylık 70 Milyon TL elektrik üretimi gerçekleştirip, Belediyemize ve şehrimize önemli bir gelir kaynağı sağlayacak” diye konuştu. Zolan açıklamasının sonunda ‘hatalı rakamları düzeltmek için bu açıklamayı yaptım’ ifadesine yer verdi, seçimlerin bittiğini hatırlatarak, tartışma vaktinin sona erdiğini işaret etti.