GÜNCEL

Bakanlık harekete geçti; Açık büfelere inceleme başlıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı, otellerdeki açık büfelerde yaşanan gıda israfını önlemek amacıyla yeni bir çalışma başlattı. Yapılacak incelemelerle, israfın boyutları belirlenecek ve hazırlanan rapor doğrultusunda gıda israfını azaltmak için bir yol haritası oluşturulacak.

Dünyada her yıl üretilen gıdaların üçte biri israf ediliyor. Otel ve restoranlar gibi toplu tüketim yerlerinde ise bu israfın yüzde 40’a ulaştığı tespit ediliyor. Türkiye’de ise yılda 18 milyon tondan fazla gıdanın israf edildiği tahmin ediliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) iş birliği ile 2020 yılında başlattığı “Gıdanı Koru-Sofrana Sahip Çık” projesiyle bu konuda farkındalık yaratmayı hedeflemişti. Bu kapsamda çeşitli yönetmelik değişiklikleriyle otel ve restoranlarda çöpe giden gıda artıklarının hayvan yemine dönüştürülmesi sağlandı.

AÇIK BÜFEDE İSRAF MERCEK ALTINDA

Tarım ve Orman Bakanlığı, yeni başlattığı çalışma ile açık büfelerde israfın nasıl oluştuğunu daha yakından inceleyecek. “Her şey dahil” konseptiyle hizmet veren oteller ve butik otellerde tabaklardan geri dönen gıdaların miktarı araştırılacak. Ayrıca açık büfe sisteminin israfa etkisi üzerinde durulacak.

MENÜ PLANLAMASI VE MUTFAK YÖNETİMİ MASAYA YATIRILACAK

Çalışma kapsamında, menü planlama ve stok yönetimindeki eksiklikler, hatalı pişirme yöntemleri ve gereğinden büyük porsiyonların gıda israfına nasıl etki ettiği incelenecek. Mutfak şeflerinin ve personelin gıda israfına yönelik bilinç düzeyi de gözden geçirilecek. Bakanlık, hazırlayacağı raporla paydaşlarla birlikte israfı önlemeye yönelik bir yol haritası belirleyecek.

DEMOGRAFİK PLANLAMAYLA İSRAF AZALACAK

İsrafın önlenmesine yönelik eğitimlerin yaygınlaştırılması hedeflenirken, otel ve restoran işletmecileri, misafir demografisine göre üretim planlamaları yapmaya teşvik edilecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı da “sorumlu turizm” çalışmaları kapsamında, çevreye duyarlı uygulamalarla israfın önüne geçmeyi amaçlıyor.

GIDA İSRAFININ ETKİLERİ

Tarım Bakanlığı’na göre, kurtarılabilecek her bir milyon kilogram gıda, 40 olimpik yüzme havuzunu doldurmaya yetecek kadar su tasarrufu sağlıyor. Ayrıca, bu miktar gıdanın israf edilmemesi, bir televizyonun bin yıl boyunca açık kalmasına eşdeğer enerji tasarrufu ve 270 bin ağacın dikilmesine denk çevresel katkı anlamına geliyor. Gıda israfını önleyerek su ve enerji kaynakları korunacak, sürdürülebilir gıda sistemi sağlanacak.

PAKETLİ GIDALARDA YENİ İŞARETLEME DÜZENLEMESİ

Bakanlık, ayrıca paketli gıdaların hangi partiye ait olduğunu belirten yeni bir düzenleme hazırlığında. Bu düzenlemeye göre, gıdaların üzerine ait oldukları partiyi tanımlayan bir işaret, harf, sembol veya numara konulacak. Üzerinde bu işaret bulunmayan gıdaların piyasaya sürülmesi yasaklanacak. Ürünlerin parti işaretlerinin başında “P” veya “L” harfi yer alacak.