Milli Mücadele sırasında kahramanlıkları ile öne çıkan kentlerden biri de Denizli olarak dikkat çekiyor. Yunan kuvvetlerinin bazı ilçelerini işgal ettiği kentte, düşmanın Büyük Menderes Nehri’ni geçmesini engellemek isteyen direnişçiler, Baklan’dan başlayarak çeşitli tertipler almış, düşmana karşı koymuştu. Düşmanın yurttan sökülüp atılması sürecinde de Denizli kilit rol oynayan kentlerden biri olarak öne çıkmıştı.

Milli Mücadele kahramanlarından 5. Süvari Kolordu Komutanı Fahrettin Altay yöre halkının kahramanlıklarına tanıklık eden isimlerden biriydi. Birlikleri ile birlikte düşmanı kovalarken Baklan’ın Boğaziçi Mahallesi’ne de yolu düşen Fahrettin Paşa, burada bugün 150 yaşın üstünde olduğu tahmin edilen asırlık bir Çınar Ağacı’nın gölgesinde dinlenmiş, Çalkebir Çeşmesi olarak bilinen çeşmenin suyunu içmişti.

KARARGAH KURULDU

Bölgedeki bir binayı karargaha dönüştüren, bir de hastane kuran Fahrettin Altay, düşman güçlerinin Çal Bölgesi’nden hareketini engellemek için mücadele eden köylülerin aldıkları tedbirlere de tanık oldu. Fahrettin Altay’ın gölgesinde dinlendiği çınar ağacı bugün kurumak üzere. Suyunu içtiği çeşmenin suyu da azaldı. Çalkebir Derneği Kurucu Başkanı Ahmet Akbay, Denizli İl Çevre Müdürlüğü’ne başvurarak ağacın Anı Ağaç olarak ilan edilmesini istedi.

Molozlarla kirlenen bölgenin temizlenip, düzenlenmesini istediklerini kaydeden Akbay, çeşmeye gelen su kaynaklarının temizlenmesi talebinde bulundu. Hazırladığı bir videoyu sosyal medyada paylaşan Akbay, çeşme ve asırlık ağacın son durumunu gösterdi, ilçe belediyesinin girişimde bulunması çağrısında bulundu.

Denizli’den nohut ithalatını bitirecek hamle Denizli’den nohut ithalatını bitirecek hamle

MİLLİ MÜCADELEDE ÖNEMLİ ROLE SAHİP

Denizliyeniolay.com’a konuşan Akbay; “Milli Mücadele sırasında Fahrettin Paşa’nın bu bölgeye gelmesi önemli bir gelişme. Tarihe ışık tutacak bilgiler derledik. Çınar ağacının anıt ağaç olması için müracaatta bulunduk. Çalkebir, Milli Mücadele yıllarında önemli rol oynamış bir bölge. Coğrafi konumuna bakıldığında köyün önemi bir kez daha anlaşılıyor. Büyüklerimizden dinlediğimiz bilgileri derledik ve gelecek kuşaklara aktarmak istiyoruz. Büyüklerimiz köyümüzde bir evin karargah bir evin de hastane olarak kullanıldığını her zaman söylerdi. Milli Mücadele kolay kazanılmamıştır. Bizlere cennet bir vatan bırakan şehit ve gazilerimizin unutulmamasını istiyoruz. Boğaziçi kuru bir toprak değil, tarihe sahip çıkılarak ağaç ve çeşmenin bulunduğu alan düzenlenmeli.  İlçe belediyesinin bunları görmesi gerekir. Böyle kaç ulu çınar var sayıları belli değil” ifadelerini kullandı.

Editör: Haber Merkezi