CHP Denizli Milletvekili Şeref Arpacı, Türkiye ekonomisinin önemli sektörlerinden biri olan tekstil ve hazır giyimde son yıllarda üretim, ihracat ve istihdamda yaşanan düşüşe dikkat çekti. Arpacı, "İçinde bulunduğumuz koşullarda tekstil sektöründe 300 bine yakın istihdam kaybı yaşandığı, 2 bin civarında şirketin kapandığı veya küçüldüğü belirtilmektedir," dedi. Arpacı, tekstil sektöründeki bu olumsuz tabloya yönelik alınan önlemlerin yetersiz kaldığını ifade ederek, "Tekstil, Türkiye ekonomisinin en önemli unsurlarından biridir. İstihdam sağlaması, ihracat kapasitesi ve yerli üretim gücüyle öne çıkan bu sektörde yaşanan gerileme, ekonomimize ciddi bir tehdit oluşturmaktadır," diye konuştu.

KÜRESEL REKABETTE GERİLEME VE ARTAN MALİYETLER

Tekstil sektöründeki gerilemenin sebeplerini de değerlendiren Arpacı, enflasyona kıyasla düşük kalan döviz kuru, artan enerji ve işçilik maliyetleri, küresel ekonomik durgunluk ve güçlü rakiplerin öne çıkmasını başlıca etkenler arasında sıraladı. Arpacı, özellikle Türkiye’den bazı tekstil üreticilerinin yüksek kur ve Mısır’daki işçilik ve diğer maliyetlerin düşüklüğünden dolayı yatırımlarını Mısır’a taşıdığına dikkat çekti.

İSTİHDAM VE FİRMA KAYIPLARINA DİKKAT ÇEKTİ

Arpacı, İstanbul Sanayi Odası Türkiye Sektörel PMI raporuna göre; ağustos ayında üretimde en sert gerilemenin tekstil ürünlerinde yaşandığını belirtti. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, tekstil ve hammaddeleri ihracatının Temmuz 2024'te yüzde 15,1 oranında artmasına rağmen, Ocak-Temmuz döneminde yüzde 1,4 gerileyerek 5 milyar 418 milyon dolara düştüğünü vurguladı. Arpacı, son 12 aylık ihracatın ise yüzde 3,6'lık artışla 9 milyar 473 milyon dolara ulaştığını ancak hazır giyim ve konfeksiyon ihracatının ise gerilediğini ifade etti.

“ÖNLEM ALDINIZ MI? TEŞVİK VE DESTEK PAKETİ ÇALIŞMANIZ VAR MI?”

CHP’li Arpacı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile Ticaret Bakanı Ömer Bolat’a yönelttiği soru önergesinde, hazır giyim ve tekstil sektöründeki daralmanın sebeplerinin araştırılması ve önlenmesine ilişkin Bakanlıkların ne yaptığını sordu. Arpacı, Bakanlıklara şu soruları yöneltti:

Denizli’deki 1800 Yıllık Anıtsal Çeşme Turizme Kazandırılıyor Denizli’deki 1800 Yıllık Anıtsal Çeşme Turizme Kazandırılıyor

1-Hazır giyim ve tekstil sektöründeki daralmanın sebeplerinin araştırılması ve önlenmesi hakkında Bakanlığınızın herhangi bir çalışması var mıdır? Varsa hangi aşamadadır?

2-Bakanlığınız, sektördeki yüksek girdi maliyetlerine karşı üreticileri rahatlatacak teşvik veya destek paketi çalışması var mıdır? Varsa hangi aşamadadır?

3-Bakanlığınız, hazır giyim ve tekstil sektörünün ihracattaki payının artırılması için hangi çalışmaları yapmaktadır?

4-Bakanlığınız, sektörün küresel rekabetçiliğini korumak için hangi çalışmaları yapmaktadır?

Editör: Haber Merkezi