Bekilli’de ‘Üzüm Festivali’ için geri sayım başladı Bekilli’de ‘Üzüm Festivali’ için geri sayım başladı

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yaklaşık 4 yıl önce Dalaman Çayı’nın Acıpayam İlçesi’ne bağlı Karaismailler Mahallesi bölgesi bölümünü özel bir şirkete 49 yıllığına kiraya vermişti. Şirket hazırladığı proje ile bölgeye Karaismailler Regülatörü ve HES projesi planladı. Bu amaçla yürütülen çalışmalar kapsamında Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) çalışması başlatmış, bakanlık da ÇED raporunu onaylamıştı. Projeye göre suyun 5 kilometrelik kısmı kanallar içine alınarak yüzey akışı ortadan kaldırılması planlandı. Aynı zamanda bölgeye 13 metre yüksekliğinde baraj gövdesi yapılacağı fakat duruma göre bu yüksekliğin artırılabileceği de raporda yer aldı.

Acıpayam’da 158 Parsele Acele Kamulaştırma!-1

YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI VERİLMİŞTİ

Projenin hayata geçirilmesi durumunda Alıcı köyündeki bazı üreticiler tarım topraklarını kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Bazı tarla ve bahçelerin yanı sıra sınırlı sayıda yapının da su tutması durumunda baraj gölünün suları altında kalacağı hesaplandı. Bölgedeki 250 dönüm arazinin su altında kalacağı ifade edildi. Projeden haberdar olan Büyük Menderes İnisiyatifi ve bölge sakinleri HES projesine karşı mücadele başlattı. Denizli Barosu’na kayıtlı avukatlar Hazel Somkaya, Yağmur Yalçın ve Egecan Ormancı, bakanlığın ÇED olumlu kararını yargıya taşıdı.  Denizli 2. İdare Mahkemesi’nde görülen duruşmada ÇED olumlu kararı hakkında mahkeme heyeti yürütmeyi durdurma kararı verdi.

158 PARSELE ACELE KAMULAŞTIRMA KARARI

Proje kapsamında Acıpayam İlçesi Alcı ve Karaismailler Mahallesi’ndeki 158 parselde ‘Acele Kamulaştırma Kararı’ verildi. Söz konusu karar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlandı. Kararda; “Denizli İlinde kurulacak olan Karaismailler Regülatörü ve HES üretim tesisi için gerekli olan ve ekli listede bulundukları yer ile ada ve parsel numaraları belirtilen taşınmazların tapuda Hazine adına tescil edilmek üzere Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından acele kamulaştırılmasına, 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunun 27’nci maddesi gereğince karar verilmiştir” denildi.

Kaynak: Haber Merkezi