Enflasyonist ekonomi nedeniyle emeklilik katsayılarında da farklılıklar oluşuyor. Bu da 2024’te emekli olanla 2025’te emekli olana farklı maaş bağlanması söz konusu olabilir. Katsayı hesabı değişmezse birçok insan düşük maaş alacak. Bu konuda Bakan Işıkhan’dan açıklama geldi. Özellikle son iki yılda kendini iyice hissettiren enflasyon, özellikle emekliliği gelenleri yakından ilgilendiriyor. Çünkü emeklilikteki katsayı hesabına enflasyon oranı da dahil ediliyor. Son dönemde bununla ilgili spekülasyonlar hayli fazla. Ekonomistlerin yaptığı hesaplamalara göre ise 2024’ün 31 Aralık’ında emeklilik dilekçesi verenle 2025’in 1 Ocak’ında emeklilik dilekçesi verenler arasında büyük maaş farkları olacağı hesap ediliyor.

DTO yönetiminden Denizli OSB Başkanı Baltalı'ya hayırlı olsun ziyareti DTO yönetiminden Denizli OSB Başkanı Baltalı'ya hayırlı olsun ziyareti

ÇALIŞMA ÖRGÜTLERİ TEPKİLİ

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) bu konuda bir çalışma yaptı ve sonuçları kamuoyu ile paylaştı. DİSK’e göre, 2008 yılında yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’ndaki düzenlemeler nedeniyle emekli aylıkları ciddi biçimde geriledi. 5510 sayılı Kanun ile aylık bağlama oranı ile güncelleme katsayısı düşürüldü. Güncelleme katsayısında büyümenin payı yüzde 100’den yüzde 30’a düşürüldü. Böylece emekliler ülke büyümesinden payını alamadı ve aylıklarda ciddi bir düşüş yaşandı.

SORUNUN ÇÖZÜMÜ KANUN DEĞİŞİKLİĞİ

DİSK’in çözüm önerisi de şöyle: 

“5510 sayılı Kanuna ek bir madde eklenerek 2024 yılı için güncelleme katsayısının 2024 yılında emeklilere uygulanan toplam zam oranında (yüzde 86,16) olması sağlanmalıdır. Böylece 2025 yılında ve sonrasında emekli olacaklar büyük bir adaletsizlikten kurtarılabilir. Yani 2024 güncelleme katsayısının 1,42 değil 1,8616 olması gerekmektedir.”

Konu ile ilgili Hükümet kanadından ilk açıklama ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’dan geldi.

BAKAN IŞIKHAN, YANIT VERDİ: ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Bakan Işıkhan, 2024 ve 2025 yıllarında emekli olacaklar arasında oluşacak maaş farkına ilişkin bir çalışma yapıldığını açıkladı. Kabine Toplantısı sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Işıkhan, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile birlikte bu konuda detaylı bir çalışma yürütüldüğünü ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı ile görüşüleceğini belirtti.

Işıkhan, kamuoyunda konuşulan çeşitli formüllerle ilgili henüz net bir karar alınmadığını ifade etti. “2024 ve 2025 yıllarında emekli olacaklar arasında maaş farkı oluşacak mı?” sorusuna yanıt veren Bakan, “Bir netlik yok, ekiplerimiz çalışıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığımız ile iş birliği içindeyiz, Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımız ile de bir araya gelerek bu konuyu görüşeceğiz.” dedi.

Mesai saatleri kısalacak mı?

Son dönemde gündeme gelen, özellikle kamu çalışanlarının haftalık çalışma saatlerinin kısalacağı iddia edilmişti. Günlük 1’er saatten haftalık çalışma saatinde toplam 5 saat azalma gündeme gelmesi bekleniyordu.

Bakan Işıkhan’a, çalışma saatlerinin kısaltılmasına yönelik bir çalışma olup olmadığı da soruldu. Işıkhan, bu konuda herhangi bir çalışma bulunmadığını belirterek, “Böyle bir çalışmamız yok.” yanıtını verdi.

Editör: Haber Merkezi