GÜNCEL

“15 hukuk, 15 ceza mahkemesi kurulması gerekiyor”

Geçtiğimiz hafta Denizli’ye gelen Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Denizli Bölge Adliye Mahkemesi binasının 2025 yılı yatırım programına alınması için teklif götüreceklerini kaydetti. Denizli Baro Başkanı Adnan Demirdöğer, 15 hukuk, 15 ceza mahkemesi kurulması gerektiğini söyledi.

Adalet Bakanlığı’nca hayata geçirilen Denizli, Malatya ve Tekirdağ'da Bölge Adliye Mahkemeleri kurulmasına ilişkin karar, 2022 yılı haziran ayında Resmi Gazete'de yayımlanmıştı. Kararla birlikte 5235 sayılı Adli Yargı İlk Derece Mahkemeleri ile Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yetkileri Hakkında Kanun'un 25'inci maddesi uyarınca Hâkimler ve Savcılar Kurulunun (HSK) olumlu görüşü alınarak Denizli, Malatya ve Tekirdağ bölge adliye mahkemeleri kuruldu.

BAKAN TUNÇ GÖRÜŞMESİNDE DİLE GETİRDİ

Kararın ardından Büyükşehir Belediyesi, Bağbaşı Mahallesi’ndeki hizmet binasının tadilatını yapıp tüm tefrişatı ile birlikte 5 yıllığına bedelsiz olarak kullanılması amacıyla Adalet Bakanlığı’na tahsis etti. Denizli Baro Başkanı Av. Adnan Demirdöğer, katıldığı her platformda Denizli Bölge Adliye Mahkemesi’nin (BAM) fiziki yapısının yetersiz kalacağını söylemişti. Bir dizi temaslar ve açılış için Denizli’ye gelen Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Denizli Barosu’nu da ziyaret etmişti. Bakan Tunç’u Baro’da ağırlayan Başkan Demirdöğer, bu sefer BAM’ın fiziki yapısının yetersiz kalacağını Bakan Tunç’a aktardı.

BAKAN TUNÇ MÜJDELEMİŞTİ

Ardından Denizli BAM, Adli Tıp Grup Başkanlığı Hizmet Binası ve Adliye Sarayı Ek Hizmet Binası açılış törenine katılan Bakan Tunç, “2025 yılı yatırım programına Denizli Bölge Adliye Mahkemesi binasını da teklif ediyoruz. Bu binanın kapasitesi ileride yetmeyecek. 26 bin 681 metrekare kapalı alana sahip olacak. Onun da proje ve diğer süreçlerini takip ederek Denizlimize kazandırmanın gayreti içerisinde olacağız” demişti.

“15 HUKUK, 15 CEZA MAHKEMESİ KURULMASI GEREKİYOR”

Denizli BAM’ın ilk kurulduğundan beri yetersiz kalacağını söylediğini hatırlatan Baro Başkanı Demirdöğer; “Denizli Bölge Adliye Mahkemesi’nde 5 hukuk, 5 ceza mahkemesi bulunuyor. Bölge mahkemesi; Muğla, Uşak ve Denizli illerine hizmet verecek. 3 ilden Denizli Bölge Adliye Mahkemesi’ne gidecek yıllık dosya sayısı 60-70 bin dolaylarında olacak. Bu da yeterli değil. 15 hukuk, 15 ceza mahkemesi kurulması gerekiyor. Bu yüzden yeni Denizli Bölge Adliye Mahkemesi binası yapılması gerekiyor” dedi.

“ADLİYE SARAYI EK HİZMET BİNASININ ARKASINA YAPILMALI”

Yeni yapılması istenen BAM binası için yer olarak Denizli Adliye Sarayı Ek Hizmet binasının arkasına yapılmasını işaret eden Başkan Demirdöğer; “Burası bir an önce yatırıma girmeli. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Denizli Barosu’na ziyaret ettiğinde konuyu dile getirdik. Bakan Tunç, Denizli Bölge Adliye Mahkemesi binası için 2025 yılı yatırım programına alınması teklifinde bulunacağını söyledi. Bölge Adliye Mahkemesi, Denizli açısından çok önemli. Kentin hukuk, siyasi ve iş dünyası bu konuya eğilmelidir” diye konuştu.