Sevgili dostlar size bugün Sümerlerden bahsetmek istiyorum. Düğün değil bayram değil nereden çıktı bu Sümerler diyebilirsiniz.Yazıyı Sonuna kadar okuduğunuzda beyin fırtınasın...

Sevgili dostlar size bugün Sümerlerden bahsetmek istiyorum. Düğün değil bayram değil nereden çıktı bu Sümerler diyebilirsiniz.Yazıyı Sonuna kadar okuduğunuzda beyin fırtınasında bazı ipuçlarını yakalayacağınız kısaca ne mesaj vermek istediğimi anlayacağınızdan eminim.

Sümerler M.Ö 4000 yıllarından itibaren MEZOPOTAMYA civarında yerleşen başta Çivi yazısı olmak üzere Astronomide, Ticarette, evlilik gibi sosyal konularda buluş yapıp sistem kuran ilk millet ve ülkedir.

Sümerler; daha önce avcılık geçim şekli iken, Tarım ile geçinme şeklini geliştiren bir ülkedir. Birçok yenilikler getiren Sümerleri bugünün Amerika’sına benzetebiliriz.

Sümerlerin güney Afrika’dan geldikleri belirtilmektedir.

Çivi yazısını M.Ö 3200 yıllarında bulan Sümerler aşağıda sıraladığım başlıca tarihin ilk buluşlarını ve kurallarını yazıya dökerek öncü olarak şunları yapmıştır.

1- İbadet öncesi temizlik yapılması

(Bugünün abdest alma olayı)

2- Evlilikte miras uygulaması ve evlilik yüzüğü

3- Adaletin uygulanması ve jüri oluşturulması

4- Burç isimleri

5- Dakika ve saat hesabı

6- Bakır ticareti ve bakırdan faydalanma

7- Tekerleğin bulunması

8- Gelin hamamı ve Çeyiz sergilenmesi

9- Bira üretimi

10- Küçük topluluk ve kabile yaşantısından şehir yaşantısına dönülmesi. Mesela URUG şehrinde 80.000 kişinin yaşaması.

11- En önemli Sosyal yaşantı kuralı olarak; karanlık yollarda kimsenin korkmadan yürüdüğü, insanların aç olarak uyumadığı yollarda yürüyenlerin ayağına diken batmadığı bir ülke olma hedefi.

Gılgamış adlı kralın da Sümerlerin efsanesi haline gelerek bugünlerde bile hakkında kitaplar yazılması bu ülkenin önemini arttırmıştır.

1935 Yılında Mustafa Kemal Atatürk SÜMEROLOJİ bölümünü açtırmıştır.

Peki bu Muhteşem ülke ne oldu da bir anda tarihten silindi, yok olup gitti?

İşin püf noktası burada başlıyor;

- Sümerlerin bu ihtişamlı yaşamı devam ederken güneyden Sami ırkından olan AKADLAR, önce Sümerlerin kuzey tarafındaki topraklara yerleşmeye başlamışlardır.

Önceleri Sümerlerin bağ bahçe ve inşaatlarında çalışmaya başlayan Akadlar, daha sonraları nüfus artış oranının Sümerlerden çok fazla olması sebebiyle bulundukları bölgelerde, şehirlerde yönetimi yavaş yavaş ele geçirmeye başlarlar. Böylece Sümerler için tehlike çanları da çalmaya başlar. Bir müddet sonra da SARGON isimlİ AKADLI, Sümerlerin bölge kralının şaraptarlığını yaparken M.Ö 2334 yılında yönetimi ele geçirip, ilk Akad krallığını kuzeyde kurar.

Daha sonraları Güneye doğru iner Tüm Sümerleri yenerek Sümerlerin hegomanyasına son vermiştir.

AKADLAR kuzeyde Suriye ve Irak’ı da ele geçirip Türkiye’nin Güneydoğusuna kadar büyümüşlerdir.

SARGON’un torunu olan Noramsin, Akad krallığını daha da büyütmüş, sonra da M.Ö 2150 yılında yıkılmış onların yerine Hammurabi adlı kral BABİLLER adı altında bu ülkede hüküm sürmüştür.

Sonuç olarak; tarihin akışını göz önüne sermeye çalıştım. Ülke insanı ve yöneticileri gerekli önlemleri ve tedbirleri almadıklarında ne kadar büyük ve güçlü olursa olsunlar maalesef yok olmuşlardır. (22.05.2023)