SON DAKİKA

PAÜ’DEN DENİZLİ TARIMINA BÜYÜK DESTEK

Bu haber 29 Mart 2021 - 9:33 'de eklendi ve 5 views kez görüntülendi.

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ)’de Ziraat Fakültesi’nin kurulma çalışmalarının başlatılmasının ardından Serinhisar Leblebisinin kalitesinin ve çerezlik nohudun ürün veriminin artırılmasına yönelik ilk adımlar da atıldı.

Geçtiğimiz günlerde Rektörlük Senato Salonu’nda PAÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan öncülüğünde gerçekleştirilen toplantı sonrası, Serinhisar için önemli bir ekonomik ve kültürel değer olan Serinhisar Leblebisinin kalitesini ve çerezlik nohudun ürün verimini artırmaya yönelik “Nohut Islahı Projesi” de hayata geçirildi. Konuya dair açıklamada bulunan Rektör Kutluhan, “değerli hocalarımızla yaptığımız toplantıda bu yöndeki çalışmalar için ilk adımı attık. PAÜ çatısı altında geliştirilecek olan bu tür projeler, Denizli için öneme sahip diğer tarım ürünlerinin ıslah çalışmaları ile devam edecek. PAÜ, tarım alanında da adından sıkça söz ettirecek ve bu konuda söz sahibi olacak” dedi.

PAÜ Bitki Genetiği ve Tarımsal Biyoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (PAÜ BİYOM), Tohum Islah ve Genetik Uygulama ve Araştırma Merkezi (TİGAM), Çal Meslek Yüksek Okulu (Çal MYO), Çivril Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu ve Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nden nohut ıslahı alanında araştırmacı ve uzmanlar, PAÜ Bitki Islahı ve Tohumculuk Topluluğu adı altında bir araya geldi. Çerezlik nohut üretiminde sektörün ihtiyaç duyduğu kalite ve katma değerin arttırılması yönünde, nohutta yaygın olarak görülen antraknoza dayanıklılık, verim ve kaliteyi artırmaya yönelik kriterler araştıracak olan ekip, bunun yanında geleneksel ıslah çalışmalarının dışında mutasyon ıslahı yöntemi ile de çalışmalar yürütecek.

Projenin ilk toplantısı PAÜ BİYOM ev sahipliğinde, nohut ıslahı alanında çalışan akademisyen ve araştırmacılar ile Tarım ve Orman İl Müdürlüğünden yetkililerin katılımı ile gerçekleştirildi. Nohut projesinin yol haritasının belirlendiği toplantıda, Denizli de üretici ve sektör tarafından tercih edilen nohut çeşitleri, yerel popülasyonların belirlenmesi konusu ele alındı. Toplantıda ayrıca çerezlik nohut üretiminde sektörün ihtiyaç duyduğu kalite ve standartların belirlenmesi, piyasanın önemli nohut çeşitlerinin hastalıklara ve kuraklığa dayanım düzeyleri ile ilgili olarak bir çalışmanın önümüzdeki günlerde başlatılması kararları alındı.

Proje kapsamında nohut üretim denemeleri, Çal Çivril, Tavas ve Acıpayam ilçelerinde gerçekleştirilecek. Nohut ıslah programı çerçevesinde ilk aşamada abiyotik ve biyotik streslere dayanıklı, sektör tarafından tercih edilen çeşitlerin kalite ve verimleri belirlenecek. Çerezlik ve yemeklik nohut sektörü içerisinde yer alan kurum ve kuruluşlarında da dâhil edileceği, ilgili kurum ve kuruluşlar ile fikir alışverişi ve iş birliği konularının ele alınacağı yıllık toplantıların yapılması da alınan kararlar arasında.

PİYASALARDA SON DURUM

  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -

EN ÇOK KAZANANLAR

    EN ÇOK KAYBEDENLER

      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER

        BUGÜN 1000TL NE OLDU?

        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN

        http://www.buyuksehirhaberi.com
        http://www.satkirala.com
        http://wwwgazetesehir.com
        Ege Canlı Haber
        Vatan Medya
        Kumru Elizim Tekstil
        Fırtına Kanal Açma