SON DAKİKA

KESTANE HASADI BAŞLADI

Bu haber 07 Kasım 2019 - 10:50 'de eklendi ve 17 views kez görüntülendi.

Denizli’nin Buldan ilçesinde kestane hasadı başlarken, Arap ülkeleri başta olmak üzere Ortadoğu ülkelerine ihraç edilen kestaneler daha lezzetli olması için eğrelti otunun altında bekletildikten sonra işlenmek üzere fabrikaya gönderiliyor.

Buldan ilçesinde bin rakımlı Alandız Mahallesi’nde üretimi yapılan kestanede hasat dönemi başladı. Toplanan kestanelerin lezzetinin artması için mahalle sakinleri asırlardır süren ‘gömme’ adı verilen eğrelti otunun altında bekletme geleneklerine devam ediyor. Hasadı yapılan kestaneler yaklaşık 15 gün eğrelti otunun altında bekletildikten sonra kozalarından çıkarılarak toplanıyor. Ardından toplanan kestaneler işlenmek üzere mahallede kurulan kooperatife gönderiliyor. Burada sıcak su ve soyma işleme sonrası kestaneler katkı maddesi kullanılmadan ‘kestane şekeri’ yapılıyor. Üretilen kestane şekerlerinin Arap ülkeleri başta olmak üzere Ortadoğu ülkelerine gönderiliyor. Bu sene ihracat talebinin az olmasına karşın iç piyasa taleplerinin ise yoğun olduğu belirtildi.

“BİN DÖNÜM ALANDAN 300

TONA YAKIN KESTANEMİZ VAR”

Alandız Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Remzi Salman “Bu sene bin dönümlük alanda yaklaşık 300 ton kestane rekoltesi aldıklarını ifade eden Salman, “Tesisimizi 2006 yılında kurduk yani kooperatif olarak tarımdan destek aldık. Tarımdan destekli bu tesisi yaptık. 2017 yılında da kestane şekeri fabrikasına çevirmeye başladık. Tarıma bir proje yapmıştık, yüzde 50’si tarımdan, yüzde 50’si de büyükşehir belediyemiz tarafından karşılanmıştır. Bu kestane şekeri fabrikamızı kurduk. Kalan makinelerimizi de Güney Ege Kalkınma Ajansı’ndan (GEKA) karşıladık. Şu anda tesisimiz çalışır vaziyette, kestane şekeri üretiyoruz. Glikozsuz, katkısız, koruyucusuz kestane şekeri yapmaktayız. Bin dönüm alandan 300 tona yakın kestanemiz var. Kestanemiz soyulmaya elverişli, kestane şekercik olarak geçiyor ismi” diye konuştu.

Gıda Mühendisi Müge Karcıer ise kestane şekerciğinin hiçbir katkı maddesi olmadan üretildiğini ifade ederek şunları söyledi: “Kestanemiz buraya, Alandız Mahallesi’ne özgü bir kestanedir. Kestane şekeri yapımına uygundur. İridir, soyulması kolaydır ve cinsi şekerciktir. Bizim ürünümüzde hiçbir koruyucu madde yoktur. Bunun yanında glikoz içermez, sadece pancar şekeri ile yapılmıştır.” Kestaneleri topladıktan sonra eğrelti otunun altında yaklaşık 15-20 gün bekletildikten sonra daha lezzetli bir tadın ortaya çıktığını söyleyen çalışanlar ise bu geleneğin mahallede asırlardır sürdüğünü ifade ettiler.

PİYASALARDA SON DURUM

  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -

EN ÇOK KAZANANLAR

    EN ÇOK KAYBEDENLER

      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER

        BUGÜN 1000TL NE OLDU?

        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN

        http://www.buyuksehirhaberi.com
        http://www.satkirala.com
        http://wwwgazetesehir.com