SON DAKİKA
deniz-doseme (1)
site

MEVSİM GEÇİŞLERİNDE MİDEYE DİKKAT!

Bu haber 20 Ekim 2018 - 13:10 'de eklendi ve 49 views kez görüntülendi.
masas

Yapılan çalışmalarda gastrit, mide ülseri, sindirim sistemi kanamaları ve huzursuz bağırsak sendromu gibi sindirim sistemiyle ilgili bazı hastalıkların geçiş mevsimlerinde özellikle ilkbahar ve sonbaharda arttığı görülüyor. Beslenme alışkanlıklarının, uyku saatlerinin değişimi, yaşam şartlarının yaza göre zorlaşması, stres ve sorumluluk yükünün artması, gün ışığından faydalandığımız saatlerin azalması gibi etkenler vücudumuzda bazı değişikliklere ve strese yol açıyor. Bu adaptasyon süreci içinde vücut bu değişimlere uyum sağlamazsa sindirim sitemiyle ilgili sıkıntılar artıyor. Bu nedenle sonbaharda da mümkün olduğunca gün ışığından faydalanmayı, aşırı uyumamayı, düzenli spor yapmayı ve dengeli beslenmeyi ihmal etmemek büyük önem taşıyor.

Mide, vücudumuzun en duygusal ve en hassas organlarının başında gelir. Gündelik hayatta yaşanılan her türlü stres, sıkıntı, yenilen yemek ve içilen içeceklere kadar her şey mideyi etkiler. Özellikle bahar aylarının sonları ve yaz başlangıcı, mide sorunları yaşayan kişiler için en sancılı dönemdir ve bu dönemde şikâyetler 3 kat artar. Mide hastalıklarının artışında mevsim geçişleri önemli bir etken olsa da, genetik olarak yatkınlık ve yaş gibi durumlar da rahatsızlığın oluşumunda büyük etkendir.

Daha ciddi olarak mide ve onikiparmak bağırsağı ülserinden de bahsedilebilir. Bu hastalıklarda her ne kadar genetik yapı önemli olsa da, mevsim geçişleri ve beslenme alışkanlığının önemi de unutulmamalıdır. Bu hastalıkların oluşmasındaki en önemli neden mide üst tabakası yapısının bozulmasıdır. Bazı alerjen gıdalar, genetik faktörler ve helicobakterpylori denilen mide mikrobu, bu koruyucu bariyeri bozar. Mevsim geçişiyle oluşan stres ortamı ise asit salınımını arttırarak, koruyucu tabakanın altındaki mide dokusuna zarar verir. Bu durum yüzeysel olduğunda gastrit, derin tabakalara kadar uzandığında ise ülser olarak karşımıza çıkar.

Mide rahatsızlığı yaşayan kişilerin kendilerini rahatsız eden ve kendilerine dokunan belirli besinlerden mutlaka uzak durmaları gerekir.  Bir öğünde aşırı miktarda yemek yerine sık ve az yemek yemeleri önerilir. Özellikle yemek esnasında lokmalar aceleyle yutulmamalı ve iyi çiğnenmelidir. Spor yapan kişiler egzersiz öncesi yemek yememeli ve günlük hayatlarında karına baskı yapacak kıyafetler giymemelidir. Aşırı kilo problemleri var ise mutlaka ideal kiloya dönmeleri gerekir. Sigara ve alkol tüketimi de midede rahatsızlık oluşumunu tetikleyeceğinden mutlaka uzak durulmalıdır. Doktor kontrolü dışında bilinçsiz ilaç kullanımı da son derece sakıncalıdır.

20.10.2018

Mürüvvet Kılcı Sertoğlu
Mürüvvet Kılcı Sertoğlumuruvvet-kilci@hizmetgazetesi.com.tr
dosemeci
pamukkalebelediyesi